neděle 14. ledna 2018

ZEMĚŽLUČ NAŤ

  • Léčivé účinky: oficiální
Zeměžluč hořká: GIT: Oficiální - Význam zeměžluči je podmíněn obsahovými látkami. Jsou to především glykosidické hořčiny, které patří mezi tzv. čisté hořčiny - amara pura. Jsou velmi účinné. Drážděním chuťových pohárků na jazyku podporují chuť k jídlu. Reflexně ovlivňují tvorbu slin, trávicích enzymů a žaludeční kyseliny a dilatací cév gastrointestinálního traktu zlepšují současně trávení i vstřebávání živin v tenkém střevě, přičemž také zvyšují chuť k jídlu. Tyto účinky se podstatně výrazněji projeví, když se droga podá alespoň půl hodiny před jídlem. Užitá spolu s potravou, resp. po jídle vykazuje velmi slabý, někdy až opačný efekt. Kromě toho má schopnost snižovat tonus hladkého svalstva žaludku, hlavně v dolních partiích, čímž nastává lehčí posun potravy a urychlí se vyprazdňování žaludku a tím i trávicí procesy. Účinkuje tedy podobně jako kořen hořce nebo list vachty. Zeměžluč se indikuje současně jako adjuvans při achlorhydrii (nedostatečné tvorbě žaludečních šťáv), achylii, akutních i chronických katarech žaludku a střev, ochablosti střev i při nedostatečném trávení a vstřebávání jiného původu (dyspeptické poruchy) doprovázeném nechutenstvím, nadýmáním, pálením žáhy apod. Tím, že napomáhá zužitkování přijatých živin, působí na lidský organismus roborativně a tonizačně. Pro tyto účinky se často ordinuje v pediatrické a geriatrické praxi při celkové slabosti. Obvykle se kombinuje s jinými podobně účinkujícími drogami. Zvlášť důležitá je přítomnost kyseliny nikotinové, resp. jejího amidu. O této látce je známo, že její nedostatek v organismu vyvolává žaludeční a střevní poruchy a vede ke komplikacím při chorobách jater, žlučníku a sleziny. Proto se droga někdy používá při těchto chorobách a přidává se do žlučových čajů (má léčebný efekt při poruchách vylučování žluče, při žlučových kamenech). Alkaloid erytricin (gencianin) má klinicky ověřený silný anthelmintický účinek, což vysvětluje používání drogy proti střevním parazitům.
Zeměžluč hořká: Kardiovaskulár: Oficiální - Zvlášť důležitá je přítomnost kyseliny nikotinové, resp. jejího amidu. O této látce je známo, že její nedostatek v organismu vyvolává žaludeční a střevní poruchy a vede ke komplikacím při chorobách jater, žlučníku a sleziny. Proto se droga někdy používá při těchto chorobách.
Zeměžluč hořká: Celkové metabolické účinky: Oficiální - Příznivé působení drogy jako podpůrného léku při některých metabolických chorbách (např. cukrovka) se vysvětluje nespecifickým působením na zlepšení trávicích procesů, čímž se zvyšuje účinnost diety. Někteří autoři usuzují, že droga specificky stimuluje i pankreas ke zvýšené tvorbě inzulinu a jiných fermentů.
Zeměžluč hořká: Ostatní: Oficiální vnitřní - Tím, že napomáhá zužitkování přijatých živin, působí na lidský organismus roborativně a tonizačně. Pro tyto účinky se často ordinuje v pediatrické a geriatrické praxi při celkové slabosti. Obvykle se kombinuje s jinými podobně účinkujícími drogami.
  • Léčivé účinky: lidové
Zeměžluč hořká: GIT: Lidové - Nať se podává při nedostatku žaludečních šťáv, event. při jejich snížené kyselosti. Podporuje tvorbu žaludeční kyseliny. Doplňkově se zeměžluč používá při zácpě, nadýmání, pálení žáhy, překyselení žaludku, při jaterních chorobách, nedostatečném vylučování žluči a kvasné dyspepsii doprovázené plynatostí. Pomáhá při nechutenství. Dobře účinkuje na žaludek a při poruchách trávení způsobených snížením tvorby žaludečních šťáv a nebo špatným odtokem žluče. Užívá se pro ošetření "unaveného a nervozního" žaludku. Celkově lze zeměžluč hodnotit jako univerzální bylinu pro úpravu trávení. Působí dobře i při jaterních nemocech a hemoroidech.
Zeměžluč hořká: Kardiovaskulár: Lidové - V lidovém léčitelství droga nachází ještě širší použití při srdečních chorobách a při krvácivých stavech. Uplatňuje se také při některých krevních chorobách a poruchách, jako při anémii a jako pomocný a podpůrný lék při leukémii. Působí dobře při městnání krve a při chudokrevnosti. Zlepšuje krevní obraz u chorob bílé krevní složky.
Zeměžluč hořká: Urogenitál: Lidové - Působí dobře při chorobách ledvin, při nepravidelné a bolestivé menstruaci a při gynekologických chorobách obecně. Zeměžluč zároveň snižuje psychické napětí, které menstruaci doprovází.
Zeměžluč hořká: Neuropsych.: Lidové - Tato léčivá rostlina je zvlášť vhodná při anorexia nervosa, psychogenně ovlivněném nechutenství mladých děvčat (anorexia mentalis).
Zeměžluč hořká: Celkové metabolické účinky: Lidové - Doplňkově se užívá rovněž při cukrovce.
Zeměžluč hořká: Ostatní: Lidové vnitřní - Dále se droga podává jako nespecifické roborans, tonikum pro posílení při těžkých chorobách, v rehabilitaci po chirurgických výkonech apod.
Zeměžluč hořká: Kůže: Lidové - Zápar nebo studený macerát se doporučuje na umývání pleti při zvýšené tvorbě mazu, uhrovitosti a sklonu k vyrážkám. Nálev se užívá k omývání obličeje při nečisté pleti jako kosmetický prostředek.
Zeměžluč hořká: Ostatní: Lidové zevní - Odvar je také dobrý na hojení vředů, ran apod. Je možno také doporučit podání léčivého nálevu formou klyzmatu při nadýmání a bolestivých břišních kolikách. Této rady však lze využít jen tehdy, je-li lékařem bezpečně vyloučena možnost zánětu červovitého přívěsku slepého střeva nebo jiná náhlá příhoda břišní. Proti škrkavkám a červíkům se berou klystýry se zeměžlučí.
  • Skupinové účinky dle Lékopisu:
AMARUM, AROMATIKUM, STOMACHIKUM, DIGESTIVUM, ROBORANS, TONIKUM.
Zeměžluč hořká: Homeopatie: Homeopaticky zpracováváme kvetoucí nať v době prvního květu. Protože trháním se obyčejně vytrhne i kořen, nať odřezáváme, a to nejlépe těsně před polednem kolem jedenácté hodiny, pokud možno jen nejvrchnější nezdřevnatělou část. Zpracováváme ji podle §3 lihem 90%. Základní esenci pak potencujeme až na potenci D5 lihem 40%. Obecně nejčastěji užíváme potenci D4 s dávkováním 3krát denně 6 kapek, minimálně 20 minut před jídlem. Užívání homeopatických tinktur je značně rozšířeno, protože pro velkou hořkost byliny je tato forma nejpřijatelnější. Užíváme ji především při všech problémech žaludečních, zažívacích, dále při žaludeční slabosti, pro posílení jater a celkové posílení v rekonvalescenci, pro zvýšení chuti k jídlu a celkově pro zlepšení trávení a zvýšení množství žaludečních šťáv.
Zeměžluč hořká: Prevence: V prevenci žaludečních obtíží výborně poslouží "žaludeční hořká": 60 g zeměžluči, 35 g jalovčinek, 35 g kořene reveně, 20 g řebříčku, 10 g puškvorce a 5 g pelyňku pravého přelít 1 litrem 80% lihu a nechat ustát 2 dny. Příprava cukrového roztoku: 300 g krystalového cukru se rozpustí ve 400 ml převařené, ale chladné vody. Cukrový roztok se povaří, pěna se sebere. Po vychladnutí se roztok přilije k namočeným bylinám a nechá se na teplém místě po dobu 4 týdnů "dojít" za občasného třepání. Potom se přefiltruje do lahví. Může, ale nemusí se přidat malé množství (asi 100-150 ml) destilované vody. Jednorázovou indikovanou dávkou je asi 20 ml.
Zeměžluč hořká: Poznámky: Obsah hlavních účinných látek, tj. hořčin, se vyjadřuje číslem hořkosti, které udává množství hořčin, které musí kvalitní droga obsahovat. Tato hodnota se stanovuje různými metodami ale vyjadřuje v podstatě nejmenší koncentraci nálevu, který musí mít ještě znatelnou hořkou chuť. Pro zeměžlučovou nať je to hodnota 2000, což znamená, že nálev připravený 1 g drogy ve 2 l vody musí chutnat hořce. Dále se stanovuje množství vodou extrahovatelných látek. U Herba centaurii to má být nejméně 25%. Bylina je velmi choulostivá na čistotu podloží, a proto bývá indikátorem kvalitní spodní vody.
Zeměžluč hořká: Toxicita a nežádoucí účinky: V terapeutických dávkách je droga prakticky neškodná a vhodná i pro děti a zesláblé geriatrické pacienty jako centrální stimulans čili tonikum. Vyšší překročení léčebných dávek může vyvolat podráždění až zánět sliznice trávicích orgánů. Projevuje se nevolností, zvracením až průjmy. Drogu lze jen omezeně podávat kojícím ženám, protože hořčiny přecházejí do mateřského mléka a kojenec často odmítá je pozřít. Rozumné je odzkoušení tohoto podávání, protože prospívá jak dítěti tak matce.

Užívání

Možnosti užívání bylin:
Nálev – připravené bylinky polijeme vařící vodou – přikryjeme – necháme 5 – 10 minut máčet – nikdy nevařit !!! 
Odvar – byliny vložíme do studené vody – za stálého míchání vaříme stanovenou dobu – odstavíme popř. scedíme 
Zápar – byliny vhodíme do vařící vody – přikryjeme a 5 minut mírně povaříme 
Macerát – byliny zalijeme studenou vodou – necháme 
Vnitřní užití:
Pro velmi hořkou až odpornou chuť zpravidla drogu podáváme samostatně, protože svou přítomností výrazně negativně ovlivní chuť směsi.
S ohledem na mimořádnou hořkost se droga užívá v málo koncentrovaných výluzích nebo v minidávkách, případně formou čajových směsí, kde zeměžluč tvoří jen malou část.
Nať, spolu s jinými hořčinovými drogami, je součástí hořkých žaludečních čajů, známých pod názvy Species amaricantes a Species stomachicae. Z drogy se také připravuje hořká tinktura a extrakty, které bývají součástí nejrůznějších léků.
Droga se výhodně kombinuje např. s třezalkou, heřmánkem, mochnou husí.
Při krevních chorobách zeměžluč kombinujeme především s listem konopičky.
Někdy se podává ve studeném macerátu (denně do 5 g).
Nebo:
Účinný je i macerát připravený za studena s celodenní doporučenou dávkou 5 g, rozdělenou na několik porcí.
Nebo:
Příprava čaje: Čaj je lepší, je-li za studena vyluhovaný. Přelijeme vrchovatou čajovou lžičku rozřezané natě 1 šálkem vody a necháme 6-10 hodin stát. Čaj pijeme před jídlem vlažný.
Podle ČsL 4 se jednorázově podává 1 g drogy na zápar. Obvyklá dávka je 1 kávová lžička na sklenici záparu, pije se po lžičkách.
Nebo:
Na zápar se používá 1-2 (maximálně 5 g) drogy. Pije se 3x denně.
Nebo:
Dává se půl lžíce natě na 2 dl záparu (maximálně 8 g práškované drogy na 1 dl vody). Pije se po 1-2 lžičkách 2-4x denně (alespoň 30 minut před jídlem).
Nebo:
Obvyklou dávkou je 1 polévková lžíce na 400 ml nálevu. Doporučuje se pít 4x denně po 100-125 ml.
Podle ČsL 4 se jednorázově podává 1 g drogy na odvar. Obvyklá dávka je 1 kávová lžička na sklenici odvaru, pije se po lžičkách.
Nebo:
Na odvar se používá 1-2 (maximálně 5 g) drogy. Pije se 3x denně.
Nebo:
Dává se půl lžíce natě na 2 dl odvaru (maximálně 8 g práškované drogy na 1 dl vody). Pije se po 1-2 lžičkách 2-4x denně (alespoň 30 minut před jídlem).
Lépe se dávkuje hořká tinktůra koupená v lékárně (1 g alespoň 30 minut před jídlem).
Nebo:
Tinctura centaurii se podává 1/2 hodiny přd jídlem v dávce 1 g.
Extractum centaurii se indikuje v jednotlivých dávkách 0,5 g.
Vhodnou lékovou formou je i bylinný balzám nebo homeopatický čaj podle Kloudy v potencích U9 až U12.
Zevní užití:
Nálev z 20 g natě zeměžluči a 1/4 l vroucí vody se užívá k omývání obličeje při nečisté pleti jako kosmetický prostředek.
Při nadýmání a bolestivých břišních kolikách, je-li lékařem bezpečně vyloučena možnost zánětu červovitého přívěsku slepého střeva nebo jiná náhlá příhoda břišní, je možno také doporučit podání léčivého nálevu formou klyzmatu. Po tomto zjištění se aplikuje nejprve 1-1,5 l očistného klyzmatu, kterým je převařená voda, nebo slabý heřmánkový nálev teploty 38°C. Po vyprázdnění se potom aplikuje 150-200 ml zeměžlučového nálevu, který již ve střevech zůstává. Vhodným doplňkem této terapie je přiložení termoforu na břicho.

Žádné komentáře:

Okomentovat