neděle 14. ledna 2018

VACHTA TROJLISTÁ

  • Léčivé účinky: oficiální
Vachta trojlistá: GIT: Oficiální - Droga působí především jako amarum - patří do skupiny hořčin nazvaných čistá amara (tzv. amara pura). Užívá se při všech poruchách trávení. Bezprostředním účinkem na žaludeční sliznici zlepšuje sekreci žaludeční šťávy a peristaltiku střev. Její účinek tedy není závislý na reflexním působení přes chuťové receptory. Zlepšení chuti k jídlu a zrychlení trávení potencuje i její žlučopudný účinek. Terapeuticky se droga uplatňuje při nedostatečném nebo nepravidelném vylučování žaludeční šťávy, při špatném trávení zapříčiněném hypotonií trávicí trubice a při sekundární poruše trávicích orgánů, která vznikla následkem vyčerpávající choroby. Droga tvoří složku čajovin na podporu trávení nebo hořkých tinktůr, případně součást prostředků proti kolikám, zácpě, žloutence, při onemocněních jater. Když podáváme hořčiny krátce před jídlem (20-60 minut) v patřičných dávkách, povzbudíme chuť k jídlu. Tyto látky podporují tvorbu a sekreci žaludeční šťávy, zvyšují její kyselost, povzbuzují žaludeční činnost, překrvují žaludeční sliznici, zlepšují trávení a ovlivňují žaludeční sekreci reflektoricky.
Vachta trojlistá: Kardiovaskulár: Oficiální - Vachta je jednou z mála drog, které mají vliv na zlepšení tvorby červených krvinek. Extrakt se dokonce projevil jako prostředek povzbuzující srdeční činnost. Hořčiny se používají při anémii (chudokrevnosti).
Vachta trojlistá: Neuropsych.: Oficiální - Vachta posiluje celkově organismus a tím i nervovou soustavu. Doporučuje se i při realimentaci po kvalitativně nedostatečné výživě (především u starších pacientů). Úprava trávení a vstřebávání při těchto stavech působí v organismu celkovou tonizaci a druhotně zlepšuje psychosomatický stav, proto se droga oprávněně pokládá i za vhodné nervínum.
Vachta trojlistá: Celkové metabolické účinky: Oficiální - Droga příznivě ovlivňuje činnost celého organismu.
Vachta trojlistá: Ostatní: Oficiální vnitřní - Doporučuje se i při realimentaci po kvalitativně nedostatečné výživě (především u starších pacientů). Úprava trávení a vstřebávání při těchto stavech působí v organismu celkovou tonizaci a druhotně zlepšuje psychosomatický stav, proto se droga oprávněně pokládá i za vhodné nervínum. Jako tonika (posilující látky) se hořčiny užívají při různých stavech vyčerpání, v rekonvalescenci.
  • Léčivé účinky: lidové
Vachta trojlistá: GIT: Lidové - Podobně jako hořec patří vachta do skupiny drog působících jako tzv. čistá amara. Květy vyluhované v pálence se užívaly při chorobách žaludku nebo se pil odvar na podporu chuti k jídlu. Tinktura se užívá po kapkách v cukrové vodě ve stejných indikacích. Čaj z listu se připravuje s pelyňkem a zeměžlučí a užívá se při špatném trávení, nechutenství a slabém žaludku. Pod názvem "hořká" se prodával likér připravovaný naložením listů do žitné kořalky. Vachta se užívala při onemocněních jater v malých dávkách spolu s listem jahodníku, zeměžluče a šalvěje. Listová droga povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv, působí mírně projímavě, zlepšuje chuť k jídlu, léčí záněty žaludku a zažívací poruchy, povzbuzuje činnost žlučníku a vylučování žluči. Zejména vynikající jsou účinky drogy při těžkých chorobách spojených s nechutenstvím a při přechodu na normální výživu po delších půstech nebo hladovkách. Droga také silně tlumí nauseu, tedy pocit ošklivosti, spojený s nutkáním na zvracení při těžších formách žaludeční neurózy. Vachta se užívá k léčbě anorexie (nechutenství).
Vachta trojlistá: Kardiovaskulár: Lidové - Podporuje tvorbu červených krvinek, podporuje krevní oběh. Nesmíme zapomínat na krvetvorné a regulační působení vachty, podáváme ji jako pomocné léčivo při všech krevních chorobách.
Vachta trojlistá: Urogenitál: Lidové - Hořká šťáva se užívá při zánětu močového měchýře. Hořká šťáva se užívá při břišní vodnatelnosti. Vachta zvyšuje produkci moči (diuretikum).
Vachta trojlistá: Neuropsych.: Lidové - Tvoří složku čajovin podávaných při migréně a bolestech hlavy. Dává se i do německé Species nervinae.
Vachta trojlistá: Celkové metabolické účinky: Lidové - Tvoří složku čajovin podávaných při revmatismu.
Vachta trojlistá: Respirační: Lidové - Tvoří složku čajovin proti kašli. Hořká šťáva se užívá při nachlazení, horečce, zimnici a proti zánětům.
Vachta trojlistá: Ostatní: Lidové vnitřní - Hořká šťáva se užívá při břišní vodnatelnosti, nachlazení, horečce, zimnici a proti zánětům. Také odvar z listů se užíval proti horečce (snižuje teploty při horečnatých onemocněních) a zimnici. Vachta posiluje obranyschopnost těla. Působí protizánětlivě (antiflogistikum).
Vachta trojlistá: Kůže: Lidové - Zevně se zápar z vachty užívá k omývání vyrážek.
Vachta trojlistá: Ostatní: Lidové zevní - Zevně se zápar z vachty užívá k omývání hemoroidů, vyrážek, hojících se ran a vředů.
  • Skupinové účinky dle Lékopisu:
AMARUM, STOMACHIKUM, TONIKUM, METABOLIKUM, NERVÍNUM, CHOLAGOGUM, ANTIPYRETIKUM, antidiabetikum.
Vachta trojlistá: Homeopatie: Výchozím materiálem v homeopatii je celá čerstvá kvetoucí rostlina, avšak vzhledem k legislativní ochraně používáme pouze listy. Zpracovávají se podle §2 lihem 80%. Základní tinktura se dále ředí lihem 50% do potence D5. Obecně užíváme ředění D3 s dávkováním 3krát denně 8 kapek, půl hodiny před jídlem. Doba užívání by neměla překročit 2 měsíce. Používá se v oblasti látkové výměny, při chorobách jater a zejména v oblasti nervové: při bolestech hlavy, zánětu trojklanného nervu, obrně lícního nervu, ale i při revmatických potížích.
Vachta trojlistá: Poznámky: Rostlina se hojně uplatňuje v likérnictví. Dnes je vachta užívána k výrobě likérů. Nejznámějším likérem, jež obsahuje vachtu, je becherovka. Místy se přidávala do piva pro příjemnou nahořklou chuť.
Vachta trojlistá: Toxicita a nežádoucí účinky: Užívání vachty se nedoporučuje gravidním a kojícím ženám, jinak nejsou známy žádné škodlivé účinky.
Vachta trojlistá: Kontraindikace: Používání přípravků s vachtou se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.

Užívání

Možnosti užívání bylin:
Nálev – připravené bylinky polijeme vařící vodou – přikryjeme – necháme 5 – 10 minut máčet – nikdy nevařit !!! 
Odvar – byliny vložíme do studené vody – za stálého míchání vaříme stanovenou dobu – odstavíme popř. scedíme 
Zápar – byliny vhodíme do vařící vody – přikryjeme a 5 minut mírně povaříme 
Macerát – byliny zalijeme studenou vodou – necháme 
Vnitřní užití:
Hořčiny jako čistou látku používáme málo. Dává se přednost drogovým výtažkům (tinktůrám a vínům). Mnohdy přidáváme hořčiny k léčivým preparátům, abychom upravili jejich chuť. Vachta se přidává jako adjuvans k jiným rostlinám, a to hlavně tehdy, když je třeba přidat hořčiny (číslo hořkosti má nejméně 4000). Přípravky z vachty jsou hořké a proto se doplňují jinými bylinami. Vachtou naopak posilujeme hořké čaje obsahující hořec, zeměžluč nebo puškvorec, ale můžeme ji přidávat i do jiných čajů. Aplikační formy: nálev, tinktura.
Připravuje se studený macerát z 1,5 lžičky drogy na 2 sklenice vody (má 8 hodin postát).
Nebo:
Z vachty je možné připravit výluh za studena. Polévková lžíce suché drogy se nasype do 3 dl studené vody a nechá se 8 až 10 hodin vyluhovat. Po přecezení se výluh užívá 3x denně 1 až 2 polévkové lžíce před jídlem.
Obvykle se dávkuje 1/2 kávové lžičky na šálek záparu nebo se krátce zavaří 1 lžička drogy ve sklenici vody (postát 15 minut a pít 1 šálek denně).
Nebo:
Infusum seu Decoctum Folii menyanthidis (4 g drogy na 200 ml vody) se užívá 4-5x denně po 1-2 lžičkách, 30 mint před jídlem.
Nebo:
Spaří se 2 kávové lžičky čaje v půl litru vroucí vody, nechá se chvíli přikryté stát a před každým hlavním jídlem se pije jeden šálek.
Nebo:
List se používá v záparu (2-3 polévkové lžíce řezané drogy na šálek vody, pít ob den).
Nebo:
Užívá se ve formě čaje (2 polévkové lžíce drogy na šálek vroucí vody), 3x denně.
Nebo:
Z vachty je možné připravit zápar. Polévková lžíce suché drogy se nasype do 3 dl studené vody a nechá se 8 až 10 minut vyluhovat. Po přecezení se výluh užívá 3x denně 1 až 2 polévkové lžíce před jídlem.
V lidovém lékařství se vachta užívá obvykle jako žaludeční lék. Při porušeném trávení se doporučuje odvar z 10 g sušeného listí vachty, které 3 minuty vaříme ve 1/4 l vody. Necháme potom ustát a pijeme polovinu ráno a polovinu večer.
Droga se užívá i v prášku (2 g s vodou nebo s mlékem).
Nebo:
Práškovaná droga z listu se podává v oplatcích nebo v kapslích v jednotlivých dávkách 0,5 g, a to 2-4x denně.
Nebo:
List se užívá také v prášku (3-5x denně na špičku nože, zapít vodou) jako prostředek žaludeční např. při žaludeční slabosti a trávicích obtížích, nechutenství, žaludečním kataru, při dráždění na zvracení a na povzbuzení činnosti žlučníku.
Nebo:
Vhodnou lékovou formou je prášek z usušených listů, aplikovaný až 4krát denně na špičku kulatého nože.
ČsL 4 uvádí jednotlivou dávku na zápar nebo odvar 0,5 g.
Při nechutenství se osvědčují žaludeční kapky, připravené tak, že necháme 30 g vachtového listí máčet 7 dní v 1/8 l lihu. Užívá se 3x denně 10 kapek před jídlem.
Nebo:
Tinktura z vachty se užívá po kapkách (10 kapek 3x denně před jídlem). Extrakt ve 30% alkoholu se užívá podobně, jen se dávkuje kávová lžička 3 až 4x za den.
Velmi vhodnou lékovou formou je vachtový elixír, což je jiný název pro bylinný balzám, jehož příprava je popsána v obecné části. Působí velmi účinně ve všech indikacích, kde vachtu používáme.

Žádné komentáře:

Okomentovat