neděle 14. ledna 2018

VIOLKA TROJBAREVNÁ

  • Léčivé účinky: oficiální
Violka trojbarevná: Kardiovaskulár: Oficiální - Velké množství rutinu má protektivní vliv na cévní stěny: snižuje propustnost, zabraňuje jejich lomivosti a působí adjuvačně při petechiích (tečkovité krevní výrony). Zlepšuje utilizaci kyseliny askorbové, a tím zlepšuje oxidačně-redukční procesy, prodlužuje její působení, tedy umožňuje její zásahy do látkové přeměny. Mimo to rutin zpomaluje odbourávání adrenalinu i odpad jódu, ulehčuje zužitkování vápníku v kostech a mírně zvyšuje jeho koncentraci v krvi: současně brzdí účinek histaminu. Pro tyto vlastnosti se užívá jako účinný lék při metabolických, toxických a alergických chorobách vlásečnic a při zvýšené propustnosti vlásečnic spojené s krvácením do tkání. Droga je pomocným lékem i při kapilaropatii rozličného původu s následky na oční sítnici, ledvinových tepénkách a dalších orgánech. Pro obsah rutinu se užívá i jako venotonikum.
Violka trojbarevná: Urogenitál: Oficiální - Flavonoidy (hlavně rutin) a antokyany přispívají k lepšímu vylučování odpadových produktů močí.
Violka trojbarevná: Celkové metabolické účinky: Oficiální - Flavonoidy (hlavně rutin) a antokyany přispívají k lepšímu vylučování odpadových průduktů močí, čímž zlepšují mnohé chronické revmatické choroby.
Violka trojbarevná: Respirační: Oficiální - Expektorační působení drogy podmiňují saponiny.
Violka trojbarevná: Ostatní: Oficiální vnitřní - Flavonoidy (hlavně rutin) a antokyany přispívají k lepšímu vylučování odpadových průduktů močí, čímž zlepšují mnohé kožní i jiné chronické choroby. Droga má prokázaný příznivý vliv na léčení ekzémů, vyrážek a jiných kožních defektů. Působí adjuvačně také při poškození pokožky RTG zářením. Užívá se při zvýšené propustnosti vlásečnic spojené s krvácením do tkání.
Violka trojbarevná: Kůže: Oficiální - Působí adjuvačně také při poškození pokožky RTG zářením.
  • Léčivé účinky: lidové
Violka trojbarevná: GIT: Lidové - Čaj má mírně projímavé účinky.
Violka trojbarevná: Kardiovaskulár: Lidové - Droga zpevňuje cévní stěny, takže ji lze použít k potlačení krvácivých stavů, vzniklých na podkladě vyšší prostupnosti cév, resp. jejich stěn. Adjuvantně se podává při skleróze mozkových cév. Zlepšuje prokrvení periferních vlášečnic v celém těle.
Violka trojbarevná: Urogenitál: Lidové - Působí diureticky - užívá se při katarech močového měchýře a při obtížích s močením. Pro diuretické působení se hlavně u dětí používá 1-5 g usušené (také i zelené) natě na šálek mléka v nálevu. Užívá se proti otokům různého původu. Při bolestivé menstruaci se doporučuje pít odvar z maceškových květů, což zmírňuje bolesti a odstraňuje nevolnost. Maceška je také indikována při urolitiáze, zánětech močových cest a při toxickém poškození ledvin některými léky, jako chininem, některými sulfonamidy a antibiotiky, fenacetinem apod. Droga má bohaté využití v léčebné profylaxi. Podává se např. současně s analgetiky, případně s jinými léky, které mohou toxicky ohrozit ledviny, jako preventivně ochranný prostředek. Zlepšuje prokrvení ledvin.
Violka trojbarevná: Smysly: Lidové - Příznivě působí na prokrvení oční sítnice.
Violka trojbarevná: Neuropsych.: Lidové - Při zánětlivých chorobách nervů je velmi vhodné macešku kombinovat stejným dílem s ořechovými listy a podávat směs sice v malých dávkách, ale po delší dobu. Využívá se také v prevenci náhlých příhod mozkových, zejména však jejich recidiv.
Violka trojbarevná: Skelet + svalstvo: Lidové - Violka zlepšuje usazování vápníku v kostech.
Violka trojbarevná: Celkové metabolické účinky: Lidové - Květ i list se odedávna užívá jako metabolický prostředek (zvyšuje činnost močových orgánů a potních žláz). Violka má účinek mírně projímavý a přispívá k regulaci látkové výměny. Lidově se jí užívá k čistění krve. Za tím účelem se vytlačuje šťáva z čerstvé byliny. Kvetoucí nať působí močopudně a výrazně "čistí krev". Toho se s výhodou využívá v léčení dny a revmatismu (při revmatismu se doporučuje pokus s maceškovým čajem, který se pije delší dobu). Je oblíbenou složkou čajů při jarních kůrách.
Violka trojbarevná: Respirační: Lidové - Drogy jsou pokládány hlavně za expektorační sekretolytika, ulehčující odkašlávání při onemocněních dýchacích cest (případně i spojených s horečkou), při černém kašli, katarech horních cest dýchacích a dalších plicních onemocněních tam, kde je nedostatek sekrece hlenů. Droga se používá také při průduškovém astmatu jako expektorans. Maceškový čaj je možno kombinovat s lipovým květem (1: 1) a tento čaj pít v době nachlazení pravidelně jako profylaxi.
Violka trojbarevná: Imunitní: Lidové - Violka má protialergický účinek.
Violka trojbarevná: Ostatní: Lidové vnitřní - Lidově se také užívá jako účinný prostředek potopudný a protihorečnatý. Kvetoucí nať působí močopudně a výrazně "čistí krev". Toho se s výhodou využívá v léčení různých kožních vyrážek, uhrovitosti, oparů a ekzému u dětí, při nečisté pokožce a mléčném strupu. Při kožních onemocněních (ekzémech) kojenců a malých dětí je možné při přípravě potravy nahradit vodu maceškovým čajem. Větší děti a dospělí nejlépe udělají, když využijí čajovou kúru. Ráno a večer šálek čaje po více týdnů. Pak můžeme dokonce pozorovat zlepšení u zatvrdlých akné. Zlepšuje využití vitamínu C organismem.
Violka trojbarevná: Kůže: Lidové - Užívá se jako adjuvans při ekzémech, alergických vyrážkách, akné, impetigu, oparech apod. (zevně i vnitřně). Teplé obklady a zábaly obličeje s maceškovým čajem jsou úspěšné při kožních chorobách. Při nečisté pleti se pokožka omývá v odvaru. Koupele vlasů v maceškovém odvaru působí proti vypadávání vlasů. Užívá se jako kosmetický prostředek k večernímu omývání pleti.
Violka trojbarevná: Ostatní: Lidové zevní - Zevně na obklady, do kloktadel (při zánětech). Macešku lze aplikovat vnitřně i zevně při zduření lymfatických žláz. Užívá se jako adjuvans při oparech (zevně i vnitřně).
  • Skupinové účinky dle Lékopisu:
EXPEKTORANS, SEKRETOLYTIKUM, DIURETIKUM, METABOLIKUM, TONIKUM, DIAFORETIKUM, VAZOTONIKUM.
Violka trojbarevná: Homeopatie: Homeopatické přípravky se dělají z obou podobných druhů (maceška rolní i trojbarevná), protože se účinkem nijak neliší. Surovinou je čerstvá kvetoucí nať, sbíraná nejlépe v srpnu a září, mezi čtrnáctou a patnáctou hodinou. Zpracovává se podle §3 lihem 80% a základní esence se pak ředí lihem 30% až do potence D5. Obecně se užívá v potenci D3, při dávkování 3krát denně 10 kapek, před jídlem. Tinktura se užívá prakticky při všech poruchách látkové výměny, projevujících se především na pokožce, a to vnitřně i zevně, pak při poruchách funkce dýchacích a močových cest.
Violka trojbarevná: Prevence: Droga má bohaté využití v léčebné profylaxi. Podává se např. současně s analgetiky, případně s jinými léky, které mohou toxicky ohrozit ledviny, jako preventivně ochranný prostředek. Využívá se také v prevenci náhlých příhod mozkových, zejména však jejich recidiv. Léčebně profylaktický čaj "čistící krev": 100 g macešky, po 50 g listu černého bezu a kopřivy, 30 g kořene lopuchu a 20 g nati mateřídoušky nebo tymiánu. Užívá se 0,5-0,65 litru nálevu denně po doušcích. Léčebně profylaktický čaj při vyrážkách a strupovitosti malých dětí: 80 g macešky, 50 g kořene lékořice, 20 g fenyklu. Připravíme 250 ml nálevu, vyluhujeme v uzavřené nádobě asi 20 minut, přidáme trochu mléka. Doporučujeme pít z termosky během dne. Vhodné pro děti od 3 let, menším dětem stačí poloviční dávka.
Violka trojbarevná: Poznámky: Maceška je zřídka předepisována, protože jí schází atraktivní látka. Našel se saponin, flavonoid (mezitím rutin), málo methylsalicylatglykosidu, vápené a hořčíkové soli. Violka vonná (fialka) a violka trojbarevná (maceška), V. odorata a V. tricolor, se k léčení užívaly již v dávných dobách. Číňané používají podobným způsobem příbuzný druh, V. yedoensis.Tento druh se také užíval spolu s dalšími bylinami při léčbě těžkých dětských ekzémů.
Toxicita: Neužívejte vysoké dávky bylin, obsahují totiž saponiny, které mohou vyvolávat nevolnost a zvracení.
Vlastnosti: Vlhká, štiplavá, chladná, nahořklá.
V. odorata: protizánětlivá, stimulující expektorans, diuretikum, protinádorový prostředek.
V. tricolor: expektorans, protizánětlivá, diuretikum, antirevmatikum, laxativum, stabilizuje kapilární membrány.
V. yedoensis: antimikrobiální, protizánětlivá.7
Nať V. tricolor: Nati se používá pro široký okruh kožních onemocnění, od opruzenin po varikózní vředy. Má velký obsah saponinů, proto se z ní připravuje dobré expektorans. Rovněž tonizuje a posiluje krevní cévy. Sbírá se v době květu.
Nať V. odorata: Užívá se hlavně proti kašli, bronchitidě a kataru. Ve třicátých letech se široce používala proti rakovině prsu a plic a může dosud hrát roli v alternativních terapiích rakoviny, zvláště po operaci a při prevenci tvorby sekundárních nádorů. Sbírá se na jaře. Z květů se kdysi s oblibou připravoval sirup, který se používal na velkou řadu onemocnění. V Číně ji nazývají c´ chua ti ting (zi hua di ding) a používají převážně při infekčních stavech kůže včetně nežitů a na hadí uštknutí. Podává se také při zánětech lymfatických uzlin a prsních abscesech.
Nálev: Užívejte při chronických kožních onemocněních a jako mírný stimulans oběhové a imunitní soustavy.
Tinktura: Užívejte ji při onemocnějích plic a trávicího traktu, lomivosti kapilár a potížích s močovou soustavou.
Zábal: Z práškované byliny a vody připravte pastu a aplikujte ji na kožní boláky a vředy.
Krém: Používejte jej při kožních vyrážkách a dráždivém ekzému.
Omývání: Nálev použijte při opruzeninách, mokvavých bolácích nebo kousnutí hmyzem, nebo na varikózní vředy.
Sirup: Sirup připravený z nálevu užívejte proti kašli.
Výplach úst: K výplachu užívejte nálev při infekcích úst a krku.Odvar: Používejte jej při kožních onemocněních a abscesech v kombinaci s dalšími chladivými, pročišťujícími bylinami, jeko je čchi šao jao (chi shao yao) a fang feng.
Violka trojbarevná: Toxicita a nežádoucí účinky: Maximální dávkování drog není stanovené, přesto se dávky drogy pro vnitřní užití nemají zbytečně zvyšovat. Nepřiměřeně vysoké dávky podávané delší dobu vyvolávají nauzeu, zvracení a poruchy žaludeční činnosti, případně způsobují průjem spojený s nevolností (vlivem alkaloidu violinu). Při užívání v terapeutických dávkách droga nemá vedlejší nepříznivé účinky, a proto se může ordinovat v pediatrické i geriatrické terapeutické praxi. Někteří jedinci jsou na drogu přecitlivělí a již teraputické dávky u nich vyvolávají pocit ošklivosti, spojený s nutkáním na zvracení. Při předávkování se nausea dostavuje vždy.
Violka trojbarevná: Kontraindikace: Kontraindikací k použití jsou trombotické stavy, tj. stavy spojené se vznikem krevních sraženin, a to jak z vnitřních příčin poruchy krevní srážlivosti, tak i jako následek úrazu. Drogu není vhodné podávat v těhotenství a při kojení a opatrně ji musíme podávat i při dlouhodobé léčbě.

Užívání

Možnosti užívání bylin:
Nálev – připravené bylinky polijeme vařící vodou – přikryjeme – necháme 5 – 10 minut máčet – nikdy nevařit !!! 
Odvar – byliny vložíme do studené vody – za stálého míchání vaříme stanovenou dobu – odstavíme popř. scedíme 
Zápar – byliny vhodíme do vařící vody – přikryjeme a 5 minut mírně povaříme 
Macerát – byliny zalijeme studenou vodou – necháme 
Vnitřní užití:
Pro nevalnou chuť odvaru i jeho značnou účinnost se droga většinou aplikuje do směsí, volených podle hlavního žádoucího účinku. Podle požadovaného účinku se droga nejčastěji podává v kombinaci s expektoračními, diuretickými, metabolickými a jinými drogami. Z doporovodných drog je vhodná zejména vrbová kůra a květ tužebníku jilmového při revmatických chorobách, kořen lopuchu a nať zemědýmu při chorobách kožních a chorobách látkové výměny. Na podporu vykašlávání je optimální kombinace s květem divizny, listem jitrocele a natí yzopu. V urologii volíme obvykle kombinaci s přesličkou, s různými rdesny, s vrbovkou nebo i s listem vrbky úzkolisté. V praxi macešku často kombinujeme se zemědýmem, pýrem, lopuchem a dalšími drogami, zejména při komplexní léčbě lupénky. Studený macerát se připravuje z jednorázové dávky 3 g nebo z 1 lžíce drogy na šálek vody.
Obvykle se připravuje zápar ze 2 lžiček drogy na 2,5-5 dl vody (macerát za studena nebo jen krátce zavařit - pije se po trošce během dne). Dávky není vhodné zvyšovat, jinak se uplatní emetické působení drogy.
Nebo:
Na přípravu záparu se používá jednotlivá dávka 1,5 g, nebo častěji 1 kávová lžička drogy na šálek vody.
Nebo:
Vyšší dávky drogy se ordinují při přípravě Infusum Herbae violae tricoloris (2 lžíce drogy na 2 sklenice vody), který se užívá po menších dávkách v průběhu dne.
Nebo:
Příprava čaje: 2 čajové lžičky drogy přelít 1 velkým šálkem horké vody a nechat 10 minut odstát. 3 šálky denně.
Dávkují se 2 lžíce drogy na 300 ml vody, po krátkém zavaření na mírném ohni 10 minut postát, scedit do termosky a vypít po doušcích v průběhu dne.
Nebo:
Droga se připravuje zpravidla formou krátkodobě vařeného odvaru a užívá se po doušcích během dne.
Violka má účinek mírně projímavý a přispívá k regulaci látkové výměny. Lidově se jí užívá k čištění krve. Za tím účelem se vytlačuje šťáva z čerstvé byliny a přidává se jí 1 lžíce do šálku mléka, které se pije večer.
Osvědčil se i homeopatický čaj podle Kloudy v potenci kolem U3 až U5.
Zevní užití:
Zevně se doporučuje odvar (5 minut) 15 g violky trojbarevné ve 1/4 l vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat