neděle 14. ledna 2018

VRBOVKA MALOKVĚTÁ

  • Léčivé účinky: lidové
Vrbovka malokvětá: Urogenitál: Lidové - Bylina s převážným působení v oblasti urogenitálního systému. Použitou drogou je kvetoucí nať. Vrbovka patřila kdysi k bylinám běžně používaným, ale v průběhu času se na ni zcela zapomělo. Droga se uplatňuje při chorobách prostaty, při chronickém prostatismu a při stařecké hypertrofii prostaty (adenoma prostatae). Ovlivňuje však také zánětlivé choroby ledvin a močového měchýře. Sice diskutabilní, ale možné je i protinádorové působení při tumorech prostaty a močového měchýře. Vrbovka odstraňuje i pálení a jiné bolesti, které se často objevují po operaci močových cest. Diskutabilní je působení při zhoubných nádorech prostaty. Při prostatické poruše podáváme vrbovku samostatně nebo spíše ve směsi se zlatobýlem, dobromyslí, kopřivou, vřesem, svízelem syřišťovým a rdesnem ptačím. Jinak je vhodná kombinace s čekankou, oddenkem pýru, kořenem jehlice trnité. Doporučujeme též kombinaci vrbovky a vrbky, neboť na některé muže působí více vrbka, na jiné vrbovka a nejlépe pak jejich vzájemná kombinace.
Vrbovka malokvětá: Celkové metabolické účinky: Lidové - Vrbovku můžeme aplikovat při některých endokrinních poruchách do tzv. krev čistících čajů.
Vrbovka malokvětá: Ostatní: Lidové vnitřní - Vrbovku můžeme aplikovat při kožních chorobách.
  • Skupinové účinky dle Lékopisu:
urologikum.
Vrbovka malokvětá: Homeopatie: Vrbovka je velmi vhodným objektem pro homeopatické využití. Zpracováváme čerstvou kvetoucí nať, sbíranou v době největšího květu, nejlépe dopoledne kolem deváté hodiny. Ze sběru vybereme odkvetlé květy a případně semena. Zpracováváme podle §3 lihem 95%. Dále pak ředíme až do potence D4 lihem 30%. Obecně užíváme potence D3 a D4 s průměrným dávkováním 3krát denně 8 kapek, před jídlem. Užíváme především při potížích s prostatou, ale hlavně ve směsích proti všem potížím v pánvi, tzn. nejen při zbytnění prostaty. Mohou to být potíže s močovody či s močovým měchýřem, ale v neposlední řadě je zde prokazatelný vliv i na mozkovou sféru.Při prostatické poruše podáváme vrbovku samostatně.
Vrbovka malokvětá: Prevence: V prevenci podáváme vrbovku nejčastěji v létě, v "zeleninové" úpravě, protože pročišťuje ledviny a vůbec močové cesty včetně měchýře. Čerstvé listy vrbovky, žabince obecného (Alsinula media (L.) Dostál) a lebedy zahradní (Atriplex hortensis L.) smícháme přibližně stejným dílem, důkladně propereme v tekoucí vodě a vhodíme do vařící slané vody. Povaříme na mírném ohni, přecedíme a vytlačíme přebytečnou vodu, potom jemně nakrájíme, přidáme trochu světlé jíšky a doplníme malým množstvím vody nebo mléka a ještě krátce povaříme. Podáváme jednou denně nebo ob den kompotovou misku - po dobu 2 týdnů při denním užívání a 3 týdnů při užívání obden.

Užívání

Možnosti užívání bylin:
Nálev – připravené bylinky polijeme vařící vodou – přikryjeme – necháme 5 – 10 minut máčet – nikdy nevařit !!! 
Odvar – byliny vložíme do studené vody – za stálého míchání vaříme stanovenou dobu – odstavíme popř. scedíme 
Zápar – byliny vhodíme do vařící vody – přikryjeme a 5 minut mírně povaříme 
Macerát – byliny zalijeme studenou vodou – necháme 
Vnitřní užití:
Jednu vrchovatou polévkovou lžíci drobně sekané nati spaříme 1/4 l vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Podáváme 2x denně, ráno na lačno a půl hodiny před večeří. V těžších případech můžeme thé podávat i 3x denně.
Nebo:
Čaj: Jedna vrchovatá čajová lžička na 1/4 l vody, jen spaříme a necháme krátce vyluhovat. Pijeme jen dva šálky denně (výjimečně i tři). Ráno na lačno, večer půl hodiny před večeří.
I v nejtěžších případech vždy pijeme pouze dva šálky čaje z vrbovky za den a to jeden ráno a druhý večer. To však neznamená, že nemusíme vyhledat lékaře.
Vrbovku můžeme kombinovat i do směsí. Doporučuje se kombinace 3 dílů vrbovky, 2 dílů kontryhele a 1 dílu fenyklu. Podáváme 3x denně asi 1/4 l nálevu po dobu 3 týdnů. Osvědčila se také kombinace se zlatobýlem.
Z vrbovky připravujeme i bylinářský čaj.
Osvědčil se též homeopatický čaj podle Kloudy v potencích kolem U3. Tento čaj podáváme v dávkách po 0,4 litru, 2-4krát denně.

Žádné komentáře:

Okomentovat