neděle 14. ledna 2018

SATUREJKA NAŤ

V lidovém léčitelství se používá vnitřně v nálevu jako antidiarrhoikum a karminativum při lehkých průjmech, žaludečních a střevních katarech, při poruchách trávení a plynatosti a jako žaludeční sílící prostředek, protihlístový.


Účinky

  • Léčivé účinky: oficiální
Saturejka zahradní: GIT: Oficiální - Silice z drogy saturejky podporuje vylučování žaludeční kyseliny a má i spasmolytické účinky (uvolňuje napětí hladkého svalstva a reguluje střevní peristaltiku). Díky karvakrolu působí současně i antibakteriálně, protizánětlivě a anthelminticky (především proti Ascaris lumbricoides). Droga se terapeuticky využívá při nechuti k jídlu spojené s meteorismem, kolikami, případně s nezávažnými průjmy, které vznikly přemnožením některých nežádoucích mikroorganismů. Adstringentními a antiseptickými účinky přitom spolupůsobí i třísloviny. Zápar se pije 30 minut před jídlem jako stomachikum. Po jídle se pije jako karminatívum a antidiaroikum (jako antidiaroikum se kombinuje s oddenkem nátržníku, rdesnem hadím kořenem, plody borůvky apod.). Nať se užívá hlavně při akutním zánětu žaludku a tenkého střeva (gastroenteritídách), poruchách trávení, průjmech, jako žaludeční, střevní a protikřečový prostředek. Silice slouží jako stomachikum - na úpravu činnosti žaludku a na podporu trávení.
Saturejka zahradní: Celkové metabolické účinky: Oficiální - Nať tlumí subjektivní pocity žízně u diabetiků.
Saturejka zahradní: Respirační: Oficiální - Nať působí expektoračně, přičemž silice při vylučování současně desinfikuje dýchací cesty.
Saturejka zahradní: Ostatní: Oficiální vnitřní - Nať pro obsah tříslovin působí adstringentně, přítomnost cymolu a karvakrolu v silici zase podmiňuje mírně antiseptické vlastnosti.
  • Léčivé účinky: lidové
Saturejka zahradní: GIT: Lidové - Odvar se užívá proti žaludečním obtížím, mírní bolesti břicha. Prospívá lidem, kteří mají slabý žaludek a rádi pokrmy zvracejí. Při katarálním onemocnění žaludku a střev a zejména při letních průjmech má saturejka příznivý vliv protikřečový a celkově tišící bolesti, stavy nadýmání atp. Vyšší dávky působí proti střevním parazitům, avšak je zde již možnost projevu nežádoucích účinků.
Saturejka zahradní: Kardiovaskulár: Lidové - Nať má využití při hypertensní chorobě a neurotickém bušení srdce, osvědčila se i jako mírné kardiotonikum.
Saturejka zahradní: Urogenitál: Lidové - Nať pomáhá jak vyvolat opožděnou menstruaci, tak urychlit termín normální menstruace, a to jak při podání formou sedací koupele, tak při podání vnitřním. Účinné je také působení močopudné. Saturejka se osvědčila i v léčbě a prevenci lehčích forem impotence. Vhodná směs sestává ze 3 dílů saturejky a po 1 dílu rozmarýnu, máty peprné a sporýše, 2x denně podávat sklenici nálevu po dobu šesti týdnů s tím, že kůra má začínat a končit třítýdenním podáváním čistého saturejkového nálevu. Saturejce se přisuzuje zvyšování sexuální aktivity.
Saturejka zahradní: Neuropsych.: Lidové - Užívá se při některých formách bolestí hlavy.
Saturejka zahradní: Celkové metabolické účinky: Lidové - Saturejkový čaj tlumí pocit žízně u diabetiků.
Saturejka zahradní: Ostatní: Lidové vnitřní - Účinné je také působení potopudné, nať se užívá i na uvolnění křečí. V prevenci se saturejka používá zejména jako posilující prostředek, protože podporuje chuť k jídlu. Také její použití jako koření má v podstatě profylaktický charakter. Podává se s pokrmy z hrachu, fazolí, čočky, do polévek a spolu s tymiánem do kyselého zelí. Dále se saturejka doporučuje jako výborný profylaktický prostředek všude tam, kde hrozí nebezpečí autointoxikace organismu, která může být příčinou některých forem urolitiázy, revmatismu nebo kožních erupcí.
Saturejka zahradní: Kůže: Lidové - Proti nečisté pokožce: 1 polévková lžíce byliny na 1/4 litru horké vody,necháme přikryté vyluhovat, postižené části pokožky pak poťukáme (rosíme) několikrát denně. Odvar ze saturejky je vhodný k omývání mastné pleti.
Saturejka zahradní: Ostatní: Lidové zevní - Posilující charakter mají aromatické celkové koupele (koupelové aromatikum) pro děti a dospělé, které se výtečně uplatňují v rekonvalescenci po různých chorobách. Zevně se používá zejména na výplachy nosu při těžších formách rýmy. Výrazný je také účinek baktericidní, takže jejím vlivem se lépe hojí hnisavé rány. Nať pomáhá jak vyvolat opožděnou menstruaci, tak urychlit termín normální menstruace, a to jak při podání formou sedací koupele, tak při podání vnitřním. Lihový výtažek pomáhá při bolesti zubů.
  • Skupinové účinky dle Lékopisu:
ADSTRINGENS, ANTIDIAROIKUM, STOMACHIKUM, KARMINATIVUM, EXPEKTORANS, ANTISEPTIKUM, ANTHELMINTIKUM, SPASMOLYTIKUM,
hypotensivum.
Saturejka zahradní: Homeopatie: Saturejka se homeopaticky nezpracovává, protože nemá průkazné specifické působení, a slouží vlastně více jako koření, což v homeopatické podobě nemá uplatnění.
Saturejka zahradní: Prevence: V prevenci se saturejka používá zejména jako posilující prostředek, protože podporuje chuť k jídlu. Také její použití jako koření má v podstatě profylaktický charakter. Podává se s pokrmy z hrachu, fazolí, čočky, do polévek a spolu s tymiánem do kyselého zelí. Posilující charakter mají také aromatické celkové koupele, které se výtečně uplatňují v rekonvalescenci po různých chorobách. Dále se saturejka doporučuje jako výborný profylaktický prostředek všude tam, kde hrozí nebezpečí autointoxikace organismu, která může být příčinou některých forem urolitiázy, revmatismu nebo kožních erupcí. Stejně se osvědčila saturejka v léčbě i prevenci lehčích forem impotence. Vhodná směs sestává ze 3 dílů saturejky a po 1 dílu rozmarýnu, máty peprné a sporýše, 2x denně podávat sklenici nálevu po dobu šesti týdnů s tím, že kůra má začínat a končit třítýdenním podáváním čistého saturejkového nálevu.
Saturejka zahradní: Poznámky: Pro potravinářské účely a jako koření se u nás pěstuje saturejka tzv. "zimní" - trvalá bylina (Satureja montana L.), která má bílé květy a větší listy. Pochází z oblasti francouzkých a italských Alp, hojně se pěstuje v mnoha varietách v jižní Evropě. Nať se používá především na izolaci silice (Oleum saturejae), jejíž výtěžnost však nebývá velká - z čerstvé rostliny průměrně jen asi 0,1%. Vhodnější použití nachází saturejka v domácnosti jako koření - nejlépe se užívá čerstvá. Pro svoji ostrou chuť slouží i jako náhrada za pepř (vhodná i do dietních jídel). Koření se s ní jídla vyvolávající nadýmání (luskoviny, "hlúboviny" - "kapusta, kel", fazole, hrách apod.), dále slouží jako přísada při průmyslové výrobě kořenin a extraktů (uzenářství aj.). Hojně se užívá i na kořenění mastných jídel. Tvoří základ bulharské čubrice (s pískavicí řeckým senem, pálivou paprikou, praženou kukuřičnou moukou a solí). Saturejka spolu s rozmarýnou, bazalkou a tymiánem nahrazuje sůl. Silné aroma saturejky nejlépe uchováte zmrazením nebo naložením do oleje či octa. Saturejka působí proti nadýmání, proto se přidává při vaření luštěnin, zejména fazolí (v Severní Americe "bean herb"). Propůjčuje typickou kořenitou chuť drůbeži, králíkům, rybám, uzeninám i balkánskému, ovčímu či kozímu sýru. Vůně čerstvé i sušené byliny pomáhá odpuzovat škodlivý hmyz. Saturejka se využívá v aromaterapii, především na snižování krevního tlaku a ke zklidnění práce srdce.
Saturejka zahradní: Toxicita a nežádoucí účinky: Při užití terapeutických dávek dosud nebyly zjištěny žádné vedlejší škodlivé účinky. Po užití nadměrného množství silice (Oleum saturejae) se mohou podráždit sliznice trávicího ústrojí, poškodit játra a ledviny: mimo to mohou vzniknout celkové příznaky (např. křeče celého těla, bolesti hlavy, nutkání na zvracení, silnější překrvení malé pánve) s fatálním koncem. Při předávkování saturejky se může dostavit celková nevolnost s podrážděním jater a ledvin.

Užívání

Možnosti užívání bylin:
Nálev – připravené bylinky polijeme vařící vodou – přikryjeme – necháme 5 – 10 minut máčet – nikdy nevařit !!! 
Odvar – byliny vložíme do studené vody – za stálého míchání vaříme stanovenou dobu – odstavíme popř. scedíme 
Zápar – byliny vhodíme do vařící vody – přikryjeme a 5 minut mírně povaříme 
Macerát – byliny zalijeme studenou vodou – necháme 
Vnitřní užití:
Saturejka se ve většině indikací nepodává samostatně, častěji se ordinuje v kombinaci s účinnějšími drogami. Cheme-li zesílit desinfekční a antibiotický účinke, mícháme ji s jinými siličnatými drogami. V jiných případech volíme spíše kombinace bez vonných silic, aby čaj nebyl příliš aromatický. Při léčbě vysokého krevního tlaku kombinujeme saturejku nejčastěji s květem hlohu a s natí meduňky, případně se jmelím. V této indikaci se jako nejvhodnější léková forma osvědčila tinktura.Na přípravu záparu pro tlumení pocitu žízně u diabetiků se používá průměrná jednotlivá dávka 1,5 g, nebo 1-3 kávové lžičky naťové drogy na 1 šálek vroucí vody, zapařit a nechat 15 minut přikryté stát: pijí se 2-3 šálky denně. Střední jednotlivá dávka na zápar je podle německého lékopisu 1,5 g naťové drogy.
Nebo:
Při lehčích střevních potížích a průjmech se užívá 3% zápar (1 lžička drogy na šálek. Pijí se opět 2-3 šálky denně.
Často se ordinují i vyšší dávky, například Infusum Herbae saturejae (10 g, ev. 1 polévková lžíce drogy na 1 sklenici vody), který se jako karminatívum a stomachikum užívá 2-3x denně po 1/4 sklenice (0,5-1 dl) alespoň 30 minut před jídlem. Po jídle se jako karminatívum a antidiaroikum podává vyšší dávka - 1/3-1/2 sklenice či 1-2 dl (jako antidiaroikum se kombinuje s oddenkem nátržníku, rdesnem hadím kořenem, plody borůvky apod.).
Nebo:
2 polévkové lžíce drogy se přelijí 1/2 litrem vroucí vody a nálev se pod pokličkou nechá 1 hodinu vyluhovat, potom se scedí a vypije ve 3-4 dílčích dávkách.
Při použití drogy proti střevním parazitům je vhodnější připravit nálev poněkud vyšší koncentrace.
Osvědčilo se podávání bylinného balzámu.
Při oběhových indikacích se osvědčil Kloudův homeopatický čaj v potencích kolem U9.
Vhodná je i tinktura v dávkách 4krát denně 20-25 kapek.
Zevní užití:
Na aromatické koupele se připravuje asi půl litru 15% záparu do jedné koupele. Střední koncentrace (např na výplach úst) je 5% zápar.

Žádné komentáře:

Okomentovat