pondělí 27. února 2017

YZOP NAŤ
V lidovém léčitelství se Yzop používá vnitřně v nálevu jako expektorans, diaforetikum, stomachikum, antihydrotikum při chronickém bronchiálním zánětu, astmatu, kašli, nadýmání, chronickém střevním kataru a k povzbuzení chuti k jídlu. Zevně slouží jako desinficiens, a to jako kloktadlo při zánětu hrtanu a mandlí.

  • Léčivé účinky: oficiální
Yzop lékařský: GIT: Oficiální - Silice má výrazné antiseptické vlastnosti. Tento účinek umožňují i protizánětlivě působící flavonoidy a třísloviny. Stejným mechanismem droga působí při mikrobiálních dyspepsiích a jiných zánětlivých onemocněních trávicího ústrojí. Silice mimo antiseptického působení zlepšuje trávení a vstřebávání, a to tím, že napomáhá vylučování žaludeční šťávy. Jedná se o drogu se všemi atributy tříslovinové drogy (mírní průjmy, zabraňuje nadměrnému množení bakterií v trávicím ústrojí, váže bakteriální toxiny apod.). Nať tvoří také složku čajovin užívaných při chorobách žlučníku.
Yzop lékařský: Urogenitál: Oficiální - Účinky silice a flavonoidů pozitivně ovlivňují zánětlivé choroby močových cest. Užívá se také při chorobách ledvin.
Yzop lékařský: Neuropsych.: Oficiální - Pro centrální stimulační účinky silice se droga v podobě posilujícího nápoje podává v geriatrii.
Yzop lékařský: Respirační: Oficiální - Část silice se vylučuje vydechováním, čímž napomáhá expektoraci a současně bakteriostaticky působí na sliznici dýchacích cest. Proto se droga ordinuje jak při zánětlivých onemocněních dýchacích orgánů, tak i na podporu expektorace při chronických respiračních chorobách. Tvoří součást čajovin při průduškových katarech a astmatu.
Yzop lékařský: Ostatní: Oficiální vnitřní - Droga centrálním působením zastavuje pocení, proto se osvědčila při nadměrné činnosti exokrinních potních žláz. Pocení zastavuje v menší míře než šalvěj. Silice má antiseptické účinky. Výtažky z listů mají silnou antibakteriální účinnost na Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacilus mesentericus, Bacilus sporogenes, Shigela flexneri, Shigela newkastli. Nejlepší účinnost je v etapě začátku kvetení, přičemž její maximum je obsaženo ve vršcích natě. Nejvíce silice je v květech na hlavních větvích v etapě začátku kvetení vedlejších větví.
Yzop lékařský: Ostatní: Oficiální zevní - Pro výrazné antiseptické vlastnosti silice se droga používá i na výplachy a kloktání při zánětech v ústní dutině a v hltanu. Tento účinek umožňují i protizánětlivě působící flavonoidy a třísloviny. Užívá se jako desinficiens.
  • Léčivé účinky: lidové
Yzop lékařský: GIT: Lidové - Užívá se proti žaludečním neduhům, jako karminatívum. Dál se užívá proti střevním parazitům. V oblasti trávicího ústrojí je droga vysoce účinná proti zánětům a dyspeptickým potížím, spojeným s nadýmáním a plynatostí. Užívá se při žloutence. Pomáhá při zánětech žlučníku. Čajová forma působí proti křečovitým bolestem v trávicím traktu. Yzop se často podává ve směsích, jako karminativum např. s heřmánkem a puškvorcem. Čínští lékaři jej předepisují při zvracení a průjmech.
Yzop lékařský: Kardiovaskulár: Lidové - Droga posiluje srdce a krevní oběh.
Yzop lékařský: Urogenitál: Lidové - Užívá se při bolestivé menstruaci.Uvádí se i použití při vodnatelnosti. Nať tvoří složku čajovin užívaných při chorobách ledvin. Při léčbě močových cest působí desinfekčně až antibioticky.
Yzop lékařský: Neuropsych.: Lidové - Celkově osvěžuje organismus a tonizuje vyčerpanou nervovou soustavou při neurastenii. Yzopový nálev se podává preventivně při studiu a duševní námaze jako ochrana proti nervové vyčerpanosti. Droga má sedativní účinky.
Yzop lékařský: Respirační: Lidové - Lidové lékařství doporučuje yzop při chorobách dýchacích cest (proti prsním neduhům), bronchiálních katarech, kašli a astmatu. V dýchacích cestách půdobí desinfekčně až antibioticky. Pro starší lidi je velmi vhodným pomocným lékem při onemocněních dýchacích cest. Je vhodný také při infekčních chorobách chřipkového typu. Droga působí také expektoračně. Yzop se často podává ve směsích, např. s podbělem a tymiánem jako expektorans. Užívá se i v léčbě nosních katarů a nachlazení.
Yzop lékařský: Ostatní: Lidové vnitřní - Užívá se jako posilující nápoj pro starší lidi, kdy psobí jako mírné tonikum, stimulans a organismus starých lidí jej velmi dobře toleruje (nedoporučuje se však při stavech předrážděnosti a nervozity). Droga působí proti pocení. Yzop se často podává ve směsích, např. se šalvějí proti nočnímu pocení. Studený yzopový čaj je kvalitním pomocníkem proti nežádoucímu pocení, zejména nočnímu a klimakterickému. Yzop navozuje pocení. Čaj se užívá také jako antiseptikum. Užívá se při zánětu lymfatických žláz. Orient pokládá yzop - vedle skořicové kůry - za nejlepší prostředek navozující harmonii elementů Jin a Jang.
Yzop lékařský: Kůže: Lidové - Čaj se užívá zevně formou obkladů při ekzémech. Yzopový ocet působí neobyčejně osvěživě při zevním použití jako prevence nadměrného pocení. Dle potřeby se octem ošetřují nohy, podpaží nebo i celé tělo.
Yzop lékařský: Ostatní: Lidové zevní - Již od středověku je yzop znám jako dobré kloktadlo při ochraptělosti a bolestech v krku a zánětech hrdla (angině). Jako kloktadlo se často podává ve směsích, např. s růží. Čaj se užívá také jako antiseptikum a při zánětu lymfatických žláz. Zevně se používá formou obkladů při, pohmožděninách a na nehojící se rány. Čerstvá šťáva se někdy aplikuje do uší při trvalém hučení v uchu i při některých formách ušních zánětů. Šťávu lze příležitostně nahradit dýmem z pálené yzopové nati, dým se pouští kornoutem do ucha. Formou inhalací se yzop podává při respiračních chorobách a při nemocech kardiovaskulárních. Užívá se též k výplachům při očních zánětech. Při břišní kolice (pokud lékař vyloučil náhlou příhodu břišní) je vhodné podání nálevu formou léčebného klyzmatu. Yzopový olej, tj. macerát yzopu v olivovém (slunečnicovém) oleji, se používá v rehabilitaci různých paréz. Yzopovým octem se masírují ochrnuté končetiny a páteř, např. po náhlých příhodách mozkových. Yzopové inhalace jsou dobrou prevencí chorob z nachlazení, ale i oběhových obtíží. Několik kapek yzopového oleje jako přídavek do koupele či masážního oleje působí proti únavě a snížené výkonnosti. Yzop se od pradávna používal jako insekticid, k usmrcování vší.
  • Skupinové účinky dle Lékopisu:
Yzop lékařský: Homeopatie: Homeopaticky využíváme květ i list, doporučujeme však květ, sbíraný v červenci a srpnu krátce před polednem a zpracovávaný podle §3 lihem 80%. Dále ředíme lihem 40% až na potenci D4. Obecně užíváme potence D3 a D4 s průměrným dávkováním 3krát denně 8 kapek, před jídlem. Tinkturu užíváme téměř ve všech případech uvedených v části alopatické, patřičně upravenou a doplněnou, zejména pak při chronických zánětech bronchů, astmatu, kašli, nadýmání, chronických střevních potížích apod.
Yzop lékařský: Prevence: Yzopový olej, tj. macerát yzopu v olivovém (slunečnicovém) oleji, se používá v rehabilitaci různých paréz. Masírují se jím ochrnuté končetiny a páteř, např. po náhlých příhodách mozkových. Yzopový ocet působí neobyčejně osvěživě při zevním použití jako prevence nadměrného pocení. Dle potřeby se octem ošetřují nohy, podpaží nebo i celé tělo. Yzopové inhalace jsou dobrou prevencí chorob z nachlazení, ale i oběhových obtíží. Yzopový nálev se podává preventivně při studiu a duševní námaze jako ochrana proti nervové vyčerpanosti.
Yzop lékařský: Poznámky: Přidával se do vína, kterému dodával charakteristickou vůni, případně se používal jako koření do omáček a likérů. Čerstvý i sušený list se užívá jako koření. Používat pokud možno čerstvý, chutná slabě po mátě. Místy se pojídá jako salát s vysokým obsahem vitamínu C. Nať obsahuje silici (Oleum hyssopi), která se destiluje (26-40 kg/ha) Hustota silice 0,9485-0,9499 při 20°C). Průmyslově se z yzopu vyrábí silice, která slouží jako přísada při výrobě likérů. V Orientu se z něho připravuje kvašením alkoholický nápoj, zvaný šerbet.
Yzop je součástí gruzínského koření °Chmeli-suněli".
Bazalka pravá (nať) 10 g, bobkový list 10 g, yzop lékařský (nať) 10 g, saturejka zahradní (nať) 10 g, koriandr setý (plod) 10 g, kopr (nať) 10 g, xwlwr (nať, list) 10 g, petržel (list) 10 g, řecké seno (semeno) 10 g, máta paprná (nať) 10 g, celkem 100 g směsi. Všechny složky jemně umeleme a promísíme. Tuto kořenící směs používáme k přípravě mletých a dušených mas, zeleninových jídel a omelet. Výborná je omáčka z tohoto koření, která se přidává jako příloha k dušeným a pečeným masům. V čínské medicíně pomáhá obří yzop při zvracení, poraněních, průjmech a angině.
Vlastnosti: Hořká, svíravá, suchá, mírně zahřívající.
Působení: Expektorans, karminativum, uvolňuje periferní cévy, podporuje pocení, působí antikatarálně, místně protizánětlivě, antivirově (Herpes simplex), antispasmodicky.
Nať: Užívá se hlavně jako expektorans při bronchitidě, hrudních nachlazeních a astmatu. Může také zmírňovat nadýmání a křečovité bolesti. Dříve se s oblibou míchal s fíky při zácpě. Podporuje rovněž pocení při nachlazení a chřipce. Sbírá se v létě během květu.
Květy: Květy se tradičně sbíraly odděleně od listů a užívaly do sirupů proti kašli.
Éterický olej: Zvyšuje čilost a užívá se proto jako povzbuzující a mírně uklidňující nervové tonikum, vhodné při nervovém vyčerpání, spojeném s přepracováním a úzkostí nebo při depresích. Obzvlášť užitečný může být při mírnění pocitů žalu a viny.
Nálev: V ranném stádiu nachlazení a chřipky jej pijte horký. Užívejte jej rovněž při trávicích obtížích a žaludeční neuróze.
Tinktura: Při bronchitidě a úporném kašli ji kombinujte s dalšími bylinkami usnadňujícími vykašlávání, jako je lékořice a anýz.
Sirup: Při kašli užívejte sirup vyrobený z nálevu připraveného z natě nebo z květů. Při úporném kašli a slabosti plic jej kombinujte s květy divizny nebo s lékořicí.
Masáž hrudníku: Při bronchitidě a prsních nachlazeních nařeďte 10 kapek yzopového oleje ve 20 ml mandlového nebo slunečnicového. DObře se doplňuje s tymiánem a eukalyptem.
Olej: Při nervovém vyčerpání, melancholii nebo smutku přidejte do koupewle 5-10 kapek.
Yzop lékařský: Toxicita a nežádoucí účinky: Silice působí výrazně antisepticky, ve vyšších dávkách však má centrálně stimulační účinky, proto podávání vysokých dávek může vyvolat celkové křeče. Velké předávkování drogou by mohlo vyvolat náznaky křečových stavů, z praxe však takový případ není zaznamenán. Éterický olej obsahuje keton pinokamfen, který může ve vyšších dávkách vyvolávat křeče.
Yzop lékařský: Kontraindikace: Nedoporučuje se při stavech předráždění a nervozity.

Užívání


Možnosti užívání bylin:
Nálev – připravené bylinky polijeme vařící vodou – přikryjeme – necháme 5 – 10 minut máčet – nikdy nevařit !!! 
Odvar – byliny vložíme do studené vody – za stálého míchání vaříme stanovenou dobu – odstavíme popř. scedíme 
Zápar – byliny vhodíme do vařící vody – přikryjeme a 5 minut mírně povaříme 
Macerát – byliny zalijeme studenou vodou – necháme 
Vnitřní užití:
Yzop lze podávat i samostatně, v praxi se však dává přednost podávání ve směsích.
V plicním lékařství se yzop kombinuje s jitrocelem, květem divizny nebo s lékořicí, případně s kořenem proskurníku a s kořenem omanu.
V urologii kombinujeme se zlatobýlem, kořenem jehlice, s vřesem nebo s ptačím rdesnem. V léčbě dyspepsií doporučujeme směsi yzopu s mátou, případně fenyklem, jablečníkem nebo omanem.
V geriatrii kombinujeme s natí úročníku bolhoje, případně s drogami adaptogenního charakteru, kterými jsou např. žen-šen, maralí kořen, kořen eleuterokoku apod.
Běžná léčebná dávka je 1-2 kávové lžičky na šálek záparu, pije se 2-3x denně po lžících.
Nebo:
Průměrná dávka na přípravu záparu je 1,5 g, nebo 1 kávová lžička drogy na šálek vody: užívá se 2-3x denně po lžících.
Nebo:
Infusum Herbae hyssopi (1 lžíce drogy na sklenici vody) se užívá po 1/3 sklenice 2-3x denně.
Nebo:
Obvykle se připravuje zápar ze 2-3 lžiček natě na 4 dl vody (pije se po 1 dl 2-3x denně).
Nebo:
Při katarech dýchacích cest se často doporučuje spařit 15 g yzopové nati litrem vody a nechat ustát. Užívá se za hodinu lžíce.
Připravuje se i odvar z 1,5 lžíce natě na 4 dl vody (pije se stejná dávka 2-3x denně jako adstringens a antihydrotikum).
Je možno použít i bylinářský čaj či bylinný balzám, osvědčila se též homeopatická příprava podle Kloudy, užívaná ve vyšších potencích kolem U9.
V urologii upřednostňujeme formu lihovodných roztoků.
Užívá se i ve formě tinktury.
Zevní užití:
Užívá se zápar ze lžíce drogy na 2,5 dl vody.
Nebo:
Běžnou lékovou formou je nálev podávaný v obvyklých dávkách. Při břišní kolice (pokud lékař vyloučil náhlou příhodu břišní) je vhodné podání nálevu formou léčebného klyzmatu, tj. nejprve 1-1,5 l litru očistného klyzmatu a po vyprázdnění 150 ml klyzmatu léčebného.
Užívá se také odvar ze lžíce drogy na 2,5 dl vody, na obklady i odvar z 25 g drogy na 3-4 dl vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat