pondělí 27. února 2017

TYMIÁN NAŤ
V lidovém léčitelství se užíval vnitřně jako sekretolytikum a spasmolytikum, expektorans a desinficiens v nálevu především při úporném černém kašli a chronickém zánětu průdušek, při bronchiálním astmatu, při chronickém žaludečním zánětu a křečích, při poruchách trávení, zvláště při nadýmání a průjmech. Nať obsahuje hlavně silici (1,7 - 2,6 %) s hlavní obsahovou složkou thymolem, cymolem a karvakrolem. Kromě toho asi 10 % tříslovin, flavonů, hydroxyterpenové kyseliny a pinen. Nedoporučuje se užívat tymián při akutním střevním zánětu, při srdeční slabosti a v těhotenství. 

TYMIÁN OBECNÝ

  • Léčivé účinky: oficiální
Tymián obecný: GIT: Oficiální - Perorální podání přípravků z drogy působí i na sliznice trávicích orgánů. Silice - nejúčinnější složka tymiánové drogy - zvyšuje sekreci žaludeční šťávy a protibakteriálním účinkem zabraňuje přemnožení střevní flóry. Uvolňuje spasmy ve střevech a používá se jako prostředek proti střevním parazitům, některým houbovým onemocněním i prvokům (actinomycosis, blastomycosis, moniliasis, coccidiosis). Podává se při nechuti k jídlu s hypoaciditou a při dyspepsiích s kolikovitými bolestmi. Antiparazitické účinky se využívají vedle účinnějích anthelmintik k adjuvantní léčbě.
Tymián obecný: Respirační: Oficiální - Díky zastoupení silice, především fenolových sloučenin (tymolu, karvakrolu), má droga antibakteriální účinky. Antisepticky působí i při vnitřním užití, kdy při vylučování přes plicní alveoly desinfikuje sliznice dýchacích cest. Přitom současně podporuje vylučování sekretů a expektoraci. Účinnost silice umocňují spasmolytickým působením flavonoidy, které rozšiřují lůmen průdušek a průdušinek (což se využívá hlavně při léčbě spastických bronchitíd) a napomáhají posunu sekretů řasinkami horních dýchacích cest. Terapeuticky se tyto účinky využívají při zánětlivých onemocněních dýchacího ústrojí s nedostatečným vylučováním sekretů a při sušších sliznicích s adherujícími zaschlými sekrety. Může se ordinovat i v pediatrické a geriatrické praxi. Užívá se při blastomykóze.
Tymián obecný: Ostatní: Oficiální vnitřní - V čajovinách se užívá jako korigens chuti a vůně (aromatikum).
Tymián obecný: Kůže: Oficiální - Oleum Thymi je součástí mnoha kosmetických přípravků, ale i galenických a farmaceuticky vyráběných prostředků pro dermatologickou praxi. Antiseptické působení silice se terapeuticky využívá při zánětlivém onemocnění kůže, dekubitech a bércových vředech. Aplikuje se ve formě obkladů, koupelí apod. Přitom se uplatňuje i antimykotické působení.
Tymián obecný: Ostatní: Oficiální zevní - Díky zastoupení silice, především fenolových sloučenin (tymolu, karvakrolu), má droga antibakteriální účinky. Antisepticky působí při přímém kontaktu (např. vyplachování úst při stomatitídě, kloktání při faryngitídě apod.). Antiseptické působení silice se terapeuticky využívá i při hnisavých ranách, dekubitech, bércových vředech apod. Aplikuje se ve formě obkladů, koupelí apod. Přitom se uplatňuje i antimykotické působení. Osvěžujícím způsobem působí i celkové koupele z tymiánu, které mírným derivačním účinkem povzbuzují fysiologické funkce organismu. Protože silice a její izolované složky (např. tymol) velmi dráždí sliznice, nedoporučuje se jejich samostatné vnitřní podávání. Často se však přidávají do přípravků sloužících k osobní hygieně: do ústních vod, zubních past, mýdel, šamponů a do koupelových přísad. V galenických přípravcích se přidává do lihových, olejových nebo masťových vehikul, kde v koncentrované formě působí jako rubeficiens a derivans, ve zředěné formě jako antiflogistikum s výrazným antiseptickým působením. Rozličné přípravky ze silice se dodnes používají ve stomatologii jako výhodné antiseptické prostředky.
  • Léčivé účinky: lidové
Tymián obecný: GIT: Lidové - Tymián se osvědčil při zažívacích obtížích, užívá se k posílení žaludku. Zlepšuje funkci žaludku a celé trávicí soustavy, proto se užívá též jako koření. Tlumí kolikovité bolesti žaludku a střev, působí proti nadýmání. Vnitřně ve vyšších dávkách se užívá proti střevním parazitům. V kombinaci s drogami obsahujícími hořčiny se tymián a majoránka uplatňují při povzbuzování chuti k jídlu a podpoře trávení. Zlepšují stravitelnost tuků. Droga působí jako účinné desinficiens zažívacího traktu.
Tymián obecný: Kardiovaskulár: Lidové - Droga je vhodná i při potížích s krevním oběhem.
Tymián obecný: Urogenitál: Lidové - Droga má močopudný účinek. Hojně je také užívána jako regulátor menstruace.
Tymián obecný: Smysly: Lidové - Droga je vhodná při šumění v uších.
Tymián obecný: Neuropsych.: Lidové - Horký čaj z mateřídoušky nebo tymiánu se užívá pro posílení a současné mírné uklidnění nervové soustavy, zvláště v kombinaci s majoránkou. Droga je proto vhodná při neurastenii, duševních depresích, melancholii, nervově podmíněné závrati, migréně, šumění v uších.
Tymián obecný: Celkové metabolické účinky: Lidové - V kombinaci vnitřního a zevního použití (obklady, koupele a pitná kůry) jde o dobré antirevmatikum a prostředek proti dně.
Tymián obecný: Respirační: Lidové - Užívá se jako expektorans při bronchitis, laryngitis a pertusis, kdy výrazně podporuje vykašlávání. Při černém kašli se ordinuje sirup s obsahem výtažku z tymiánu (droga je specifickým lékam proti černému kašli). Tymián se osvědčil i při záduše (antiastmatikum). Horký čaj z mateřídoušky nebo tymiánu zvyšuje obranyschopnost organismu, proto se uplatňuje v prevenci chorob z nachlazení a viróz chřipkového typu, zvláště v kombinaci s majoránkou. Droga působí jako účinné desinficiens dýchacích cest.
Tymián obecný: Ostatní: Lidové vnitřní - Silného antiseptického působení se vnitřně využívá při různých zánětlivých chorobách. Tymián celkově působí fytoncidně a je uváděn jako jedna z nejsilněji působících antibiotických drog. Uplatní se i proti některým plísním, ba i proti prvokům (actinomycosis, blastomycosis, moniliasis, coccidiosis, candidosis). Droga působí rovněž spasmolyticky, protikřečově. Snižuje také horečky. Horký čaj z mateřídoušky nebo tymiánu zvyšuje obranyschopnost organismu.
Tymián obecný: Kůže: Lidové - Silného antiseptického působení se zevně užívá na sluneční spáleniny.
Tymián obecný: Ostatní: Lidové zevní - Tymián je vhodný na obklady, koupele, kloktání či výplachy úst (asi 12% zápar). Silice se užívá jako derivans. Spařená nať se přikládá na zánětlivé otoky, jejichž hojení urychluje. Silného antiseptického působení se zevně užívá na nehojící se rány, vředy, sluneční spáleniny, jako kloktadlo apod. Mimořádně silné antiseptické vlastnosti při vnějším podání má směs tymiánu a pravého čaje, zvláště zeleného, v poměru přibližně 1:1,5. Zevní aplikace se doporučuje i při zánětu nervů a zánětu míšního kořene (radiculitis). Užívá se jako expektorans při laryngitídě. Čerstvě drcený tymián smíchaný s trochou másla se mže kojencům vtírat při mléčných strupech. Tymián se přidává do koupelí proti chorobám z nachlazení, pomáhá i při kašli a kataru průdušek. Inhalace se užívá při kašli, rýmě a zánětech čelních dutin.
  • Skupinové účinky dle Lékopisu:
EXPEKTORANS, STOMACHIKUM, SPASMOLYTIKUM, KARMINATIVUM, ANTISEPTIKUM, ADSTRINGENS, ANTIFLOGISTIKUM, AROMATIKUM, BALNEOLOGIKUM, DERIVANS (zde se užívá silice).
Tymián obecný: Homeopatie: Klasicky se v homeopatii využívá tymol, izolovaný z tymiánové silice, která je ovšem toxická a musí být užívána velmi opatrně. Pro vlastní potřebu, v malém množství, zpracováváme čerstvou nať, sbíranou těsně před rozkvětem, nejlépe dopoledne kolem desáté hodiny, podle §3 lihem 90%. Dále ředíme lihem 40% až do potence D3. V této pak také obecně užíváme, s dávkováním 3krát denně 8 kapek, před jídlem. Tinkturu můžeme také používat místo mateřídoušky, která je relativně vzácná. Nejčastěji užíváme při nervových obtížích, zejména sexuálních, při onemocněních horních cest dýchacích, jako antiseptikum, na různé výplachy, omývání, kloktání apod.
Tymián obecný: Prevence: Volně rostoucí mateřídouška (Thymus serpyllum L.) má prakticky stejné účinky i využití jako tymián, jen poněkud mírnější. V přírodě jí však valem ubývá, proto se v terapii i prevenci upřednostňuje droga pěstovaná. Horký čaj z mateřídoušky nebo tymiánu se uplatňuje v prevenci chorob z nachlazení, viróz chřipkového typu, pro posílení a současné mírné uklidnění nervové soustavy, zvláště v kombinaci s majoránkou. V kombinaci s drogami obsahujícími hořčiny se obě drogy uplatňují při povzbuzování chuti k jídlu a podpoře trávení. Mimořádně silné antiseptické vlastnosti při vnějším podání má směs tymiánu a pravého čaje, zvláště zeleného, v poměru přibližně 1:1,5.
Tymián obecný: Kosmetika: Droga i silice mají baktericidní účinek a toho se využívá při výrobě zubních past, ústních vod, sprayů, kloktadel, vod po holení, desinfekčních krémů, pleťových vod, koupelových přísad aj. V malém množství (5 : 100 ) se může tymián přidávat do bylinkových masek. Větší množství by mohlo podráždit pokožku a vyvolat svědící vyrážky a otoky. Stejně jako droga a silice se v kosmetice používá i čistý tymol.
Tymián obecný: Poznámky: Hlavní složka silice - tymol, je účinné antiseptikum. Slouží hlavně v zubním lékařství, při výrobě past a zubních vod a jako prostředek odstraňující zápach. Tymián i mateřídouška se vaří a smaží dohromady s jídlem. Opatrně při kořenění - aroma obou bylin je velmi intenzivní. Tymián je součástí různých kořenících směsí a přípravků. Proto se také doporučuje jako součást kompozice, známé jako "Bouquet garni". Je velmi oblíbená ve Francii, kde se používá k přípravě masových vývarů a dalších polévek i k přípravě dušených mas a omášek. Největší obsah vonných silic má tymián těsně před květem a za poledne. Výhonky se suší, nakládají do octa a oleje. Okoření masité pokrmy, polévky, marinády a pizzu. 
"Bouquet garni" Bobkový list 25 g, tymián (nať) 50 g, česnek (sušený) 5 g, petržel (sušená) 20 g. Jednotlivé druhy koření jemně rozdrtíme a smícháme. Na jeden litr masového vývaru použijeme 3-5 g (jedna kávová lžička této směsi). Pokud chceme mít vývar prostý zbytků koření, pak kořenící směs nasypeme do maléhjo plétěného sáčku, který ponoříme do vroucího vývarz zhruba 15 minut před jeho dohotovením. Koření nedáváme předem, abychom předešli vytěkání aromatických látek. Po dokončení polévky sáček vyjmeme, obsah vyprázdníme, sáček vypereme a připravíme k dalšímu použití.
Tymián obecný: Toxicita a nežádoucí účinky: Droga je při užívání v terapeutických dávkách zcela neškodná, a proto vhodná i pro pediatrickou a geriatrickou praxi. Pro dráždivé účinky na sliznice a pro možnost toxického poškození ledvinových glomerulů se nedoporučuje vnitřní užívání čisté silice nebo tymolu. Samotný tymol je dost toxický. Poškozuje štítnou žlázu - vyvolává tyreotoxikózy a slabě se vstřebává i při zevním užití. Pro toxicitu se dnes vnitřně neužívá. U silice platí zákaz užití vyšších dávek a dlouhodobé podávání. Přes vysokou účinnost se silice nevyužívá ani jako anthelmintikum, protože již v terapeutických dávkách může působit toxicky (vyvolává nevolnost, cefaleu, depresívně působí na dýchací centrum a zapříčiňuje albuminurii).

Užívání


Možnosti užívání bylin:
Nálev – připravené bylinky polijeme vařící vodou – přikryjeme – necháme 5 – 10 minut máčet – nikdy nevařit !!! 
Odvar – byliny vložíme do studené vody – za stálého míchání vaříme stanovenou dobu – odstavíme popř. scedíme 
Zápar – byliny vhodíme do vařící vody – přikryjeme a 5 minut mírně povaříme 
Macerát – byliny zalijeme studenou vodou – necháme 
Vnitřní užití:
Droga se přidává do rozličných prsních, protiastmatických, expektoračních, žaludečních, karminativních, spasmolytických, stomachických, žlučopudných, adstringentních, antiflogistických, nervových a aromatických čajovin. Ve směsích s nevýraznou nebo nepříjemnou chutí působí jako aromatikum. Výtažky jsou složkou mnoha galenik. V lidovém lékařství se užívá jednak tymián samotný, jednak tymiánová silice. Užití silice je výrazně omezeno její toxicitou. Čistý thymol ani silici nepoužíváme vůbec, protože terapeutické dávky hraničí s toxickými a může dojít k poškození červených krvinek a ledvinových klubíček (glomerulů). Droga zásadně není vhodná pro dlouhodobé užívání a nedoporučujeme ani překračování dávek. Zvláště dětem podáváme snížené dávky, krátkodobě. Tak může nejlépe vyniknout výboorná účinnost drogy.
Užívá se 1 kávová lžička na šálek záparu (průměrná jednotlivá dávka 2 g), pije se 2-3x denně.
Nebo:
Vyšší dávky se ordinují při přípravě Infusum Herbae thymi (1 lžíce drogy na 1 a 1/2 sklenice vody), který se užívá po 1/3 sklenice 3x denně.
Nebo:
Plná lžíce tymiánového listí se zaleje šálkem vroucí vody a nechá se 5 minut stát. Potom se čaj scedí a ještě teplý pije.
Odvar z tymiánové nati se doporučuje také při zažívacích obtížích. Připraví se tak, že se 10 g natě spaří 1/4 l vody, nechá se několikrát přejít varem, 10 minut ustát a přecedí. Užívá se 3x denně půl šálku.
Jako anthelmintikum: 3-10 g práškované drogy ve 3 dílčích dávkách na lačno po jené hodině, potom podat projímadlo.
Při černém kašli se ordinuje sirup s obsahem výtažku z tymiánu. Užívá se 4-6x denně 1 lžička.
Zevní užití:
Na obklady se připravuje 5% zápar. Zevně se používá i 5% odvar. Osvěžující a posilující koupel s teplotou 37-38°C (200 g drogy v odvaru nebo záparu na 1/2 vany vody) se aplikuje hlavně oslabeným dětem. Trvání koupele limituje momentální zdravotní stav (obvykle 10-12 minut).
Thymolum (krystalický tymol) má při perorálním užívání maximální jednotlivou dávku 1 g a maximální denní dávku 3 g. Při vyšších dávkách než 5 g může vyvolat hemolýzu a hemoglobinurii. Nejčastěji se užívá při výrobě ústních vod a zubních past.

Žádné komentáře:

Okomentovat