pondělí 27. února 2017

VŘES KVĚT
  • používá vnitřně v nálevu jako desinficiens močových cest, jako adstringens, jako mírné antiseptikum, diuretikum a diaforetikum při zánětech močového měchýře ve spojení se zvětšením prostaty a při chorobách ledvin, také při horečce, při revmatizmu a bolestech kloubů
  • napomáhá látkové výměne
  • vylučuje z těla kyseliny močové a proto je vhodný při dně a revmatismu, protizánětlivě působí v trávicím ústrojí, v močových cestách a zejména v ženských orgánech

  • Léčivé účinky: oficiální
Vřes obecný: GIT: Oficiální - Vřesové hořčiny napomáhají vylučování žaludeční šťávy. Třísloviny působí adstringentně a protizánětlivě. Terapeuticky se tyto účinky využívají při dyspepsiích s poruchou vylučování žaludeční šťávy, spojených s občasnými řidšími stolicemi. Zápar mírní i bolesti při vředové chorobě. Užívá se jako depuratívum.
Vřes obecný: Urogenitál: Oficiální - Močopudné vlastnosti podmiňují hlavně flavonoidy (v menší míře i minerální látky). Jako močové desinficiens účinkuje arbutin, který se v alkalickém prostředí močových cest hydrolyzuje na hydrochinon. Protože malé množství arbutinu nevysvětluje výborný antibakteriální účinek na močové cesty (urodesinficiens), předpokládá se i přítomnost některé antibiotické látky v květech. Při zánětech ledvinných pánviček, močového měchýře a močových cest, stejně jako při sekundárně infikované urolitiáze, se droga používá k podpůrné léčbě (adjuvans při ledvinovém písku a kamenech). Při močových kamenech a zánětech močových cest se k vřesu přidává například: Herba herniariae, Radix ononidis, Fructus phaseoli (sine semine), Herba solidaginis aj.
Vřes obecný: Neuropsych.: Oficiální - Užívá se jako neškodný sedativní prostředek. Při zvýšených dávkách se pozorují mírné narkotické účinky, které se využívají při nespavosti.
Vřes obecný: Celkové metabolické účinky: Oficiální - Droga napomáhá látkové výměně. Je vhodná i při hyperurikemii.
Vřes obecný: Ostatní: Oficiální vnitřní - Užívá se jako potopudný a protizánětlivý prostředek. Květ se často přidává do čajovin na zlepšení vzhledu, jako vzhledové korigens.
Vřes obecný: Kůže: Oficiální - Užívá se i při ekzémech a skrofulózních vředech.
  • Léčivé účinky: lidové
Vřes obecný: GIT: Lidové - Vřes se užíval při břišních kolikách. Užívá se i při zánětech trávicích orgánů, průjmech a nedostatečné tvorbě žaludeční šťávy. Vřes uklidňuje, reguluje trávení, působí mírně protiprůjmově. Lze jej užít jako protizánětlivý prostředek GIT.
Vřes obecný: Kardiovaskulár: Lidové - Již od středověku se traduje použití vřesu proti chorobám sleziny.
Vřes obecný: Urogenitál: Lidové - Droga nachází bohaté využití při všech typech zánětů ledvin, močových cest, močového měchýře (desinficiens močových cest, urodesinficiens - v kombinaci s dalšími synergickými drogami), při ledvinových a měchýřových bolestech. Doporučuje se též při urolitiáze. Vřes by neměl chybět ani ve směsích, užívaných při onemocnění prostaty. Pomáhá k odvodnění organismu (diuretikum, močopudná droga v kombinaci s dalšími synergickými drogami) a jeho dlouhodobé podávání se osvědčilo zejména u jinak poměrně zdravých starších lidí, kterým v důsledku snižující se činnosti ledvin otékají nohy, zvláště po větší námaze. Jako diuretikum se kombinuje s květem petrklíče a tužebníku, s listy kopřivy a břízy. Droga je výtečným fytopreventivem chorob urogenitálního systému. Může se využít zejména mimořádně dobré tolerance u drtivé většiny nemocných, a tím i možnosti dlouhodobé aplikace bez vedlejších a nežádoucích účinků. Vřes se preventivně uplatňuje také proti různým otokům, způsobeným ve stáří při slábnutí funkce ledvin. Lze jej užít jako protizánětlivý prostředek především v gynekologii.
Vřes obecný: Neuropsych.: Lidové - Zápar z květů má údajně narkotické vlastnosti, a proto se užívá jako sedatívum (příjemně uklidňuje) a slabé hypnotikum (ev. narkotikum) při nespavosti. Jako sedativum se kombinuje především s meduňkou, chmelem, levandulí a ovsem.
Vřes obecný: Celkové metabolické účinky: Lidové - Odvar čistí krev, podporuje činnost ledvin (vylučuje kyselinu močovou). S mateřídouškou a heřmánkem je dobrým pomocným lékem při dně, užívá se i při revmatismu. Droga je výtečným fytopreventivem chorob revmatického charakteru. Může se využít zejména mimořádně dobré tolerance u drtivé většiny nemocných, a tím i možnosti dlouhodobé aplikace bez vedlejších a nežádoucích účinků.
Vřes obecný: Ostatní: Lidové vnitřní - Odvar čistí krev a tím odstraňuje kožní vyrážky.
Vřes obecný: Kůže: Lidové - Olej z květů se užíval i proti lišejům na tváři a krku.
Vřes obecný: Ostatní: Lidové zevní - Vřes se užíval i při zánětech očí, hlavně ve formě šťávy z listů a kvetoucích větviček. Zevně se užívá formou obkladů na opary, případně na výplachy očí při zánětlivých očních chorobách. Vedle převládajících pitných kůr se v prevenci chorob urogenitálního systému a proti chorobám revmatického charakteru osvědčily také koupele rukou a nohou, 2-3x denně, obvykle střídat aplikace jeden den na ruce, druhý den na nohy. Zevně se vřes užívá formou obkladů na opary.
  • Skupinové účinky dle Lékopisu:
URODESINFICIENS, DIURETIKUM, STOMACHIKUM, ADSTRINGENS, SEDATIVUM, DIAFORETIKUM, ANTISEPTIKUM.
Vřes obecný: Homeopatie: V homeopatii využíváme především samotný květ vřesu, ale můžeme použít i celou kvetoucí nať. V každém případě drogu zpracováváme podle §3 lihem 80%. Dále pak ředíme až na potenci D6 lihem 40%. Obecně užíváme potence D4 a D6 s dávkováním 3krát denně 7 kapek, před jídlem. I když využívání tinktur je velice široké, jak samostatně, tak ve směsích, hlavní oblastí využívání budou močové cesty a prostata. Důležitý je účinek močopudný, potopudný a vylučování solí, zejména při dně a revmatismu.
Vřes obecný: Prevence: Každá chvála vřesu je jen nepatrným uznáním jeho skutečných účinků. Droga je výtečným fytopreventivem chorob urogenitálního systému a proti chorobám revmatického charakteru. Může se využít zejména mimořádně dobré tolerance u drtivé většiny nemocných, a tím i možnosti dlouhodobé aplikace bez vedlejších a nežádoucích účinků. Vedle převládajících pitných kůr se v prevenci osvědčily také koupele rukou a nohou, 2-3x denně, obvykle střídat aplikace jeden den na ruce, druhý den na nohy. Vřes se preventivně uplatňuje také proti různým otokům, způsobeným ve stáří při slábnutí funkce ledvin.
Vřes obecný: Kosmetika: Velice dobrý je tzv. vřesový olej, který čistí, vyživuje a zvláčňuje pokožku obličeje: 30 g květů dáme do 0,5 litru olivového oleje, uložíme do tmavé a uzavíratelné skleněné nádoby a 14 dní necháme vyluhovat. Pak přefiltrujeme přes gázu a znovu nalijeme do tmavé nádoby. Vždy večer po umytí nanášíme olej poklepem na obličej a jemně vmasírujeme.
Vřes obecný: Poznámky: V cizině se z něho hromadně vyrábějí hlavně gynekologické a sedativní čajoviny. Květ se vcelku indikuje jako nať.
Vřes obecný: Toxicita a nežádoucí účinky: Nežádoucí vedlejší účinky se nevyskytují, nejsou známy ani žádné kontraindikace. Vřes mohou užívat i těhotné a kojící ženy.

Užívání

Možnosti užívání bylin:
Nálev – připravené bylinky polijeme vařící vodou – přikryjeme – necháme 5 – 10 minut máčet – nikdy nevařit !!! 
Odvar – byliny vložíme do studené vody – za stálého míchání vaříme stanovenou dobu – odstavíme popř. scedíme 
Zápar – byliny vhodíme do vařící vody – přikryjeme a 5 minut mírně povaříme 
Macerát – byliny zalijeme studenou vodou – necháme 
Vnitřní užití:
Je vhodný pro dlouhodobé používání. Pro tento účel dáváme přednost květové droze před naťovou. Vřes je v přiměřených dávkách vhodný i pro užití v pediatrii a geriatrii.
Desinfekční účinek na močové cesty je prokazatelně vyšší, pokud moč vykazuje zásaditou reakci, což lze zajistit např. užíváním jedlé sody, ovšem při zánětech bývá moč většinou alkalická.
Vřes lze podávat samostatně, ale většinou se podává ve směsích. V urologii jej především kombinujeme se zlatobýlem, listem medvědice, kořenem jehlice, březovým listem, s natí svízele syřišťového a se semenem lichořeřišnice, v gynekologii pak s květem měsíčku, s natí kontryhele a květem hluchavky. Přirozeně je možná i řada dalších kombinací.
Květ i nať se obvykle dávkují 1 kávová lžička na šálek záparu a pije se 2-3x denně.
Nebo:
Infusum Floris calunae (10-15 g na 2 sklenice vody) je třeba užívat 2-3x denně po 1/3-1/2 sklenice.
Nebo:
Obvykle se připravuje zápar z 1,5 lžíce květů (10-15 g) na 5 dl vody. Pije se 2-3x denně po 1-1,5 dl (po jídle jako diuretikum, alespoň 30 minut před jídlem jako stomachikum). Vyšší dávky působí mírně narkoticky, což se využívá při poruchách spánku.
Nebo:
Zápar mírní i bolesti při vředové chorobě (v kombinaci s mátou a řebříčkem, pít 3-4x denně po 0,5-1 dl).
Někdy se z natě doporučuje asi 3% odvar (2-3 šálky denně), z květní drogy zápar z 1 lžíce na 2 sklenice vody (2-3x denně vypít půl sklenice).
Nebo:
Průměrná jednotlivá dávka na odvar je 1,5 g natě. Denně se užívají 2-3 šálky 3% odvaru.
Nebo:
Na přípravu odvaru z květu se používá 1 lžíce na dvě sklenice vody. Užívá se 2-3x denně 1/2 sklenice.
Nebo:
Odvar se vaří 2 minuty. V urologii obyčejně podáváme 0,3 litru čaje 4krát denně, v ostatních indikacích jsou dávky přiměřeně menší.
V gynekologii se osvědčil homeopatický čaj podle Kloudy v potenci kolem U6.
Možná je i aplikace bylinného balzámu.



Žádné komentáře:

Okomentovat