pondělí 27. února 2017

CELÍK ZLATOBÝL NAŤ
  • používá se  vnitřně jako diuretikum při chronických nemocech ledvin, sníženém vylučování vody z organizmu, při poruchách látkové výměny, při zvětšení prostaty a dále jako stavící prostředek při průjmech. 
  • Méně časté je použití při chorobách průdušek, astmatu a kašli. 
  • Zevně v koupelích a v obkladech při špatně se hojících a hnisavých ranách. 
  • Zlatobýl používali už staří Germáni, kteří si ho mimořádně cenili. 
  • Obsahuje flavonoidy, rutin, betain, třísloviny, saponinové glykosidy, fenolové kyseliny, hořčiny, sliz, silici, amid kyseliny nikotinové a další látky

Účinky

  • Léčivé účinky: oficiální
Celík zlatobýl: GIT: Oficiální - Adstringentní, protibakteriální a protizánětlivé působení tříslovin zabraňuje kapilárnímu krvácení v trávicím traktu, což se terapeuticky využívá při dyspeptických a dysmikrobiálních střevních onemocněních (onemocněních GIT).
Celík zlatobýl: Urogenitál: Oficiální - Výrazné močopudné vlastnosti podmiňují flavonoidy a saponiny, které jsou účinnější v lihovém výtažku (tinktůře), než ve vodném výluhu z drogy. Močopudný účinek drogy je skutečně výrazný. Pokusy na zvířatech se prokázalo, že celík zvyšuje diurézu o 200-400% (alkoholové výtažky jsou účinnější než vodní). Mimo močopudného účinku se experimentálně zjistil vliv drogy na zlepšení funkce ledvinového parenchymu, čímž se zmenšila albuminurie (vylučování bílkovin močí). Pro protektivní vliv rutinu na ledvinové kapiláry se droga doporučuje při zánětlivých i degenerativních chorobách uropoetického systému. Při kamenech a písku se podává jako pomocný lék. Fenolové kyseliny zvýrazňují desinfekční účinky v močových cestách. Působí léčebně a detoxikačně při chronických onemocněních ledvin, např. při některých formách zánětu ledvin (nefritída, glomerulonefritída), užívá se při edémech. Při zánětu a zbytnění prostaty slouží jako základní droga (spolu např. s hluchavkou bílou, vřesem, buřinou srdečníkum aj.).
Celík zlatobýl: Skelet + svalstvo: Oficiální - Droga působí při artritídě.
Celík zlatobýl: Celkové metabolické účinky: Oficiální - Žlučopudné vlastnosti fenolových kyselin spolu s diuretickým působením drogy participují na zlepšení celkové látkové přeměny v organismu: proto je rostlina součástí metabolických čajovin. Pozitivní vliv na různé revmatické obtíže se vysvětluje zlepšením metabolismu a vydatnějším vylučováním odpadových metabolitů močí. Ze stejného důvodu se droga užívá i při dně.
Celík zlatobýl: Ostatní: Oficiální vnitřní - Pozitivní vliv na různé chronické kožní choroby (hlavně ekzémy) se vysvětluje zlepšením metabolismu a vydatnějším vylučováním odpadových metabolitů močí.
Celík zlatobýl: Kůže: Oficiální - Díky obsahu tříslovin a antisepticky působících látek napomáhá droga rychlejšímu hojení rozličných kožních chorob, indikuje se při folikulitídách a druhotně infikovaných ekzémech i exkoriacích. V terapeutické praxi se používá na na zevní oplachování a obklady.
Celík zlatobýl: Ostatní: Oficiální zevní - Díky obsahu tříslovin a antisepticky působících látek napomáhá droga rychlejšímu hojení zanícených sliznic a rozličných kožních chorob, především nehojících se ran a při druhotně infikovaných exkoriacích. V terapeutické praxi se používá na vyplachování ústní dutiny, kloktání a dále na zevní oplachování a obklady. Působí při zánětech dásní, zpevňuje zuby.
  • Léčivé účinky: lidové
Celík zlatobýl: GIT: Lidové - Užíval se hlavně jako lék proti žlučníkovým kamenům. Podává se i při průjmech, při onemocnění střev a krvácení do střev, při poruchách jater a nechutenství. Při zevní i vnitřní aplikaci příznivě ovlivňuje cévy - odtud využití při hemoroidech. Droga tlumí krvácení do GIT.
Celík zlatobýl: Kardiovaskulár: Lidové - Při zevní i vnitřní aplikaci příznivě ovlivňuje cévy - odtud využití při křečových žilách, hemoroidech, bércových vředech.
Celík zlatobýl: Urogenitál: Lidové - Užívá se jako lék proti proti močovým kamenům a písku, proti chorobám močového měchýře (hlavně proti zánětům) a obtížích s močením (při bolestivém močení). Hlavně se však užívá jako diuretikum a při vodnatelnosti. Doporučuje se prakticky při každé chorobě ledvin a močového měchýře. Na rozrušování ledvinových kamenů se kombinuje s natí zlatobýlu a natí svízele. Při potížích s prostatou se přidává nať zlatobýlu, květ hluchavky, květ vřesu, květ lnice. Doménou preventivního užití zlatobýlu je urologie: choroby ledvin, močových cest a choroby mužských pohlavních žláz, prostaty a varlat. Užívání může probíhat vždy jen po konzultaci s lékařem a ne dlouhodobě.
Celík zlatobýl: Neuropsych.: Lidové - Droga se užívá i při nervovém podráždění a zánětu sedacího nervu. Emoční stavy někdy výrazně ovlivňují tělesné orgány nebo jejich funkce a naopak. Běžně je znám vztah mezi rozčilením a srdcem nebo mezi vztekem a žlučníkem. Již méně je známo, že vzájemně korespondují ledviny a strach. Lidé žijící objektivně delší dobu ve strachu (a hlavně ve stresu) budou mít dříve nebo později narušenou funkci ledvin. A naopak, lidé s porušenou funkcí ledvin bývají často ustrašení a bázliví. V takovém případě může nejlépe pomoci právě zlatobýl. Osvědčil se jako léčivá bylina, která velmi dobře ovlivňuje citový život člověka. Měli bychom proto při zklamáních a jiných duševních zátěžích bezpodmínečně pít čaj z této byliny.
Celík zlatobýl: Celkové metabolické účinky: Lidové - Zlepšuje vylučování kyseliny močové a dalších odpadních solí z organismu, působí proti dně a revmatismu. Droga podporuje celkovou látkovou výměnu.
Celík zlatobýl: Respirační: Lidové - Užívá se při astmatu, kašli a chronických zánětech průdušek.
Celík zlatobýl: Ostatní: Lidové vnitřní - Květy a listy zlatobýlu mají ochlazující účinky.
Celík zlatobýl: Kůže: Lidové - Odvar, případně zápar se užíval na obklady při různých vyrážkách, ekzémech a jiných kožních chorobách. Lidovém léčitelství používá mast, připravenou z práškované drogy a sladké smetany při nejrůznějších kožních chorobách, zejména však při kožní TBC. Při zevní i vnitřní aplikaci příznivě ovlivňuje cévy - odtud využití při bércových vředech.
Celík zlatobýl: Ostatní: Lidové zevní - Užívá se na obklady a do koupelí, na hnisavé rány, podlitiny a dále ke gynekologickým výplachům při zánětlivých procesech rodidel. Při zevní i vnitřní aplikaci příznivě ovlivňuje cévy - odtud využití při křečových žilách, hemoroidech, bércových vředech.
  • Skupinové účinky dle Lékopisu:
DIURETIKUM, METABOLIKUM, adstringens, stomatologikum, antiflogistikum, antirevmatikum, cholagogum, antialergikum.
Celík zlatobýl: Homeopatie: Homeopaticky upravný celík má velmi široký rozsah použití. Lze říci, že homeopatická tinktura může být součástí všech tinktur pro jakékoliv použití. Přednostní užití však vyplývají z největšího působení, tedy u všech poruch a potíží souvisejících s ledvinami, například i poruch v pohlavní sféře. Používá se čerstvý květ a zpracovává se podle §3, přičemž se používá líh nejméně 80%, lépe však 90%. Ředí se až do potence D4 lihem 40%. Nejčastější použití je při ředění D4 a aplikuje se prakticky stejně jako v alopatii. Výhodou je zde ovšem to, že při poměrné vzácnosti celíku se dá mnohem racionálněji využít - při stejném nebo větším účinku. Tinktura je například jednoznačně účinnější při léčbě kožních onemocnění, proto se také využívá k léčbě špatně se hojících nebo hnisavých ran, podlitin apod.
Celík zlatobýl: Prevence: Doménou preventivního užití zlatobýlu je urologie: choroby ledvin, močových cest a choroby mužských pohlavních žláz, prostaty a varlat. Užívání může probíhat vždy jen po konzultaci s lékařem a ne dlouhodobě. Prevence a léčba začínajcího zánětu prostaty a tzv. prostatismu u mladších mužů: Po 1 dílu květu měsíčku, heřmánku, kořene jehlice trnité, kukuřičných čnělek a lískové kůry, a k tomu 2 díly zlatobýlu (kteroukoliv, ale jen jednu drogu lze vynechat a nahradit dalším dílem zlatobýlu). Brát 4 polévkové lžíce na litr odvaru, vařit 3 minuty, 1/2 hodiny nechat ustát a zcedit do termosky. Pít 6x denně po asi 150 ml.
Celík zlatobýl: Kosmetika: Omývání obličeje nálevem ze zlatobýlu(50 g drogy spaříme 150 g vody, necháme pod pokličkou vyluhovat do vychladnutí a přecedíme) má dobré účinky na mastnou pleť s rozšířenými póry. Doporučuje se kombinovat nálev zlatobýlu se silným čajovým výluhem v poměru 1 : 1 Koupele s přidáním zlatobýlu zlepšují činnost ochablých svalů a ochablé kůže. Po koupelích opakovaných vždy každý třetí den po dobu jednoho měsíce kůže obvykle zrůžoví a stáhnou se póry.
Celík zlatobýl: Poznámky: Účinné látky jsou i v kořenech a proto se někdy doporučuje užívat ji i s kořeny (naše norma to nepřipouští). V zahraničí bývá droga často složkou průmyslově vyráběných přípravků (kombinuje se s listem břízy, rozmarýnu, s hlohem, petrželí, natí nátržníku aj.). V četných měchýřových a ledvinových čajích, v jaterních a žlučníkových čajích a také ve směsích čaje pro jarní a podzimní kúru je zlatobýlová nať účinnou součástí.
Celík zlatobýl: Toxicita a nežádoucí účinky: Dosud se nezjistily žádné vedlejší škodlivé účinky. Předávkování nebo dlouhodobé užívání může podráždit ledviny příliš silným působením, přičemž přesné určení dávky není jednoduché.

Užívání

Možnosti užívání bylin:
Nálev – připravené bylinky polijeme vařící vodou – přikryjeme – necháme 5 – 10 minut máčet – nikdy nevařit !!! 
Odvar – byliny vložíme do studené vody – za stálého míchání vaříme stanovenou dobu – odstavíme popř. scedíme 
Zápar – byliny vhodíme do vařící vody – přikryjeme a 5 minut mírně povaříme 
Macerát – byliny zalijeme studenou vodou – necháme 
Vnitřní užití:
Podle požadovaného účinku se droga celíku kombinuje se synergickými drogami (diuretickými, protizánětlivými, metabolickými aj.).
Celík je vhodný pro všechny urologické kombinace, neměl by se však užívat samostatně, pouze ve směsích.
Při chronickém zánětu ledvin se doporučuje vypít během dne macerát ze 6 lžiček drogy na 2 sklenice vody, příp. 2-3 šálky 3-5% odvaru (scedit po 20 minutách) nebo 3-5% odvar (vařit 6 minut).
Zápar se připravuje z 1 lžíce natě na 3 dl vody (ev. jedna čajová lžička vrchovatě naplněná na 1/4 l vody). Pije se po 1 dl 2-3x denně mezi jídly (jako diuretikum a depuratívum).
Nebo:
Zlatobýl se užívá formou nálevu = záparu, 30 g drogy na 3/4 l vroucí vody, spařit a nechat krátce vyluhovat, brát 6x denně asi po 125 ml, častěji však ve směsích s medvědicí, kopřivou, svízelem nebo listem břízy.
Nebo:
Obvykle se užívá zápar z 1 kávové lžičky na šálek vody - pijí se 2-3 šálky denně. Denní dávka jsou 4 polévkové lžíce přiměřeně rozdělené na víc dávek. Vhodný je i kombinovaný zápar (15 g drogy na 180 ml), doplněný mátovým lihem do 200 ml.
Nebo:
Polská verze úpravy celíku pro becné použití: zápar se dělá tek, že se 1 lžíce drobně posekané drogy dá na 20 minut projít párou z půldruhé sklenice vařící vody v přikryté nádobě, pak se scedí a pije 1/3 až 1/2 skleničky mezi jídly. Zápar se dá pochopitelně použít i jinak, např. na obklady, ke kloktání apod.
Při přípravě odvaru jsou účinné již dávky 0,5 g pro dosi, v praxi se však často ordinují vyšší dávky, například 1 kávová lžička drogy na 1 šálek záparu: pijí se 2-3 šálky denně.
Nebo:
Při zvláštních indikacích se předepisuje Infusum Herbae solidaginis (až 10-15 g drogy na 1 sklenici vody), který se užívá po 1/3 sklenice 4x denně.
Nebo:
Příprava čaje: 1-2 čajové lžičky natě přelít 1 šálkem studené vody, ohřát do varu, nechat 2 minuty táhnout. 3 šálky čaje denně je správné dávkování.
Nejlepší lékovou formou je lihovodný roztok, který je možno aplikovat jak pro vnitřní tak pro zevní užití.
Velice dobře se uplatňuje i mast ze zlatobýlu, a to nejen na kožní, ale i podkožní projevy a defekty.
Zevní užití:
Zevně se používá zápar (asi 10% roztok).
Nebo:
K zevnímu užití se připravuje zápar s vyšší koncentrací než pro vnitřní užití (tj. z 1 lžíce natě na 3 dl vody nebo 10% roztok).
Lepší je však odvar ze stejné dávky drogy (do roztoku přejdou i třísloviny, vaří se 3 minuty: připravuje se i 6-10% odvar). Odvar se používá na kloktání při zánětech hrdla a sliznic v ústní dutině, také na omývání, tamponování a vyplachování.

Žádné komentáře:

Okomentovat