pondělí 27. února 2017

TŘEZALKA NAŤ
  • používá při nemocech trávicí soustavy spojených s nedostatečnou činností žaludku, jater a žlučníku, při dráždivosti, neklidném spánku a také při nemocech ledvin
  • Zevně slouží k hojení popálenin a kůže spálené sluncem, těžce se hojících ran a hemeroidů
  • Obsahuje červenofialové barvivo hypericin, katechinové třísloviny, flavonové glykosidy (hyperosid, rutin, kvercitrin), silici, pryskyřici, organické kyseliny, provitamin A, vitamin C
  • V poslední době se zjistilo, že třezalka obsahuje celý komplex látek, které příznivě ovlivňují naši nervovou soustavu, tlumí strach a nervozitu, pocity marnosti - prostě stres

TŘEZALKA TEČKOVANÁ

  • Léčivé účinky: oficiální
Třezalka tečkovaná: GIT: Oficiální - Flavonoidy uvolňují spasmy v trávicím traktu, spasmy Odiho svěrače stejně jako spasmy a diskinézy žlučových cest. I když se droga často ordinuje při jaterních chorobách, nepodařio se zjistit, co napomáhá tvorbě žluče. Bylo proklázáno pouze zlepšení odtoku žluče, což může být výsledkem spasmolytického působení. Rostlina se využívá při léčbě chorob trávicích orgánů spojených s bolestivými kolikami, ale i při chorobách jater se zpomaleným odtokem žluče. Výtažky dobře působí i při chorobách žlučníku proto droga často tvoří složku žlučníkových čajovin. Třísloviny působí protizánětlivě na sliznici žaludku a střev, proto se droga osvědčila při zánětlivých gastroenteritídách, chronických dyspepsiích apod. Antiseptickými vlastnostmi tu spolupůsobí i silice a pryskyřičnaté látky. Silice podporuje i zvýšenou tvorbu žaludeční šťávy, proto moderní farmakologie doporučuje třezalku při poruchách trávení.
Třezalka tečkovaná: Kardiovaskulár: Oficiální - Flavonoidy uvolňují spasmy hladkých svalů tepen. Droga se podává na zlepšení cirkulace krve, a to i ve vlásečnicích (výtažky urychlují krevní oběh).
Třezalka tečkovaná: Urogenitál: Oficiální - Působení jednotlivých flavonoidů na diurézu je antagonistické: hyperozid ji zvyšuje a rutin snižuje. Přes to má droga mírný močopudný účinek. Přestože léčivý účinek třezalky na různé choroby je sporný nebo silně nadsazený, má tato rostlina skutečně dobré protizánětlivé účinky. Moderní farmakologie doporučuje třezalku při zánětech močových cest a ledvin.
Třezalka tečkovaná: Neuropsych.: Oficiální - Hypericin působí jako sedativum a psychofarmakum s euforizujícími účinky, což se využívá při lehké nervové předrážděnosti, neurózách, depresích a také při některých psychotických stavech (např. při melancholii a manii). Droga se osvědčila i při různých neurovegetativních poruchách a při migréně. V pediatrické terapeutické praxi pomáhá léčit enurézu a pavor nocturnus (vedle kauzální terapie). Moderní farmakologie doporučuje třezalku při neklidném spánku.
Třezalka tečkovaná: Ostatní: Oficiální vnitřní - Je ověřený adstringentní a protizánětlivý účinek. Droga často tvoří složku čajovin proti zánětům pokožky. Přes výrazné spasmolytické působení třezalky je její účinnost nižší než účinky papaverinu: 15 g záparu z třezalky odpovídá 0,0012 g papaverinu. Droga se osvědčuje i v dětské praxi - při nočním pomočování, nočním strachu apod.
Třezalka tečkovaná: Kůže: Oficiální - Známý je vliv obsahových látek třezalky na kožní pigmentace - hypericismus. Bylo prokázáno, že kožní pigmentace vyvolaná osvětlením (fotosenzibilizující působení) má původ v hypericinech - barvivech třezalky. V podobě obkladů se výluh přikládá na infikované kožní defekty. Ověřené adstringentní, protibakteriální a protizánětlivé účinky drogy se využívají při bércových vředech. Olejové výtažky jsou obsaženy v dětských olejích a emulzních mastích na ochranu pokožky před slunečním zářením.
Třezalka tečkovaná: Ostatní: Oficiální zevní - Ověřené adstringentní, protibakteriální a protizánětlivé účinky drogy se využívají při zánětech úst a hltanu, při čemž se výluh používá na kloktání. Dále se tyto účinky výluhů využívají při bércových vředech, varikózních vředech a tromboflebitídách. Dříve se hojně používal třezalkový olej - Oleum hyperici, izolovaný z čerstvých květů. Dnes tvoří hlavně složku mastí, aplikuje se na velké plochy, poranění, bércové vředy, křečové žíly, záněty lymfatických cest apod. Příslušné přípravky ordinuje lékař. Přípravky z třezalky tvoří i součást koupelí na hemoroidy.
  • Léčivé účinky: lidové
Třezalka tečkovaná: GIT: Lidové - Užívá se proti chorobám trávicího ústrojí, nemocem žaludku, střev, jater (i proti žloutence), žlučníku a proti vnitřním parazitům (jako anthelmintikum proti škrkavkám a hlístům). Čaj je také výborným prostředkem proti průjmu. Třezalkový extrakt se občas užívá při nechutenství. Užívala se při zánětlivých onemocnění trávicího traktu (žaludečních katarech), pije se i při hemoroidech. Vnitřně užíváme třezalkový olej jako lehce působící žlučníkový prostředek a k uklidnění nervózního žaludku (žaludeční neuróza). Je možno říci, že droga uklidňuje celý zažívací systém. Užívá se při vředové chorobě žaludku i dvanácterníku. Droga léčí i poruchy slinivky břišní a játra, pokud nejsou příliš poškozena. Čínští lékaři předepisují třezalku při hepatitidě.
Třezalka tečkovaná: Kardiovaskulár: Lidové - Obsahové látky jako celek tonizují krevní oběh. Užívá se při chudokrevnosti, bledničce a proti krvácení. Třezalka tlumí vnitřní krvácení a zlepšuje kvalitu cévních stěn. Třezalkou vyléčíme bušení srdce. Zkušenosti jsou takové, že kromě vnitřního užívání čaje účinně pomáhají i sedací koupele z třezalky. Během týdne absolvujeme šest koupelí nohou po sobě. Tato kůra se doporučuje při všech stavech způsobených nervy.
Třezalka tečkovaná: Urogenitál: Lidové - Užívá se při zánětech močových cest, při gynekologických obtížích a menstruačních poruchách (k usnadnění menstruace). Mladá děvčata by měla pít v čase dospívání po určitou dobu každý den dva až tři šálky čaje z třezalky. Podporuje totiž vývin ženských orgánů a pomáhá vyléčit nepravidelnosti periody. Užívala se také k zastavení poporodního krvácení. Užívala se při chorobách ledvin a při vodnatelnosti. Odvar se pil při ledvinových kamenech. Bylina působí jako mírné emenagogum. Je vhodná do ledvinových protizánětlivých směsí.
Třezalka tečkovaná: Neuropsych.: Lidové - Velmi příznivě působí na nervovou soustavu, ne však jako klasické sedativum, ale spíš jako trankvilizér, to znamená, že odstraňuje úzkost a pocity psychického napětí. Tento účinek však není patrný ihned, ale až po 8-10 dnech užívání. Odstraňuje nespavost a prospívá při nervově podmíněných chorobách všeho druhu (užívá se i u manie, uklidňuje a posiluje nervovou soustavu). Třezalkou vyléčíme poruchy řeči, neklidný spánek, neurózy, bušení srdce, hysterické záchvaty, náměsíčnictví i deprese. Zkušenosti jsou takové, že kromě vnitřního užívání čaje účinně pomáhají i sedací koupele z třezalky. Během týdne absolvujeme šest koupelí nohou po sobě. Tato kůra se doporučuje při všech stavech způsobených nervy. Ve směsi s řebříčkem v poměru 1:1 až 1:2 se uplatňuje jako prevence proti nežádoucímu nočnímu pomočování (enuresis nocturna), především v pediatrii. Působí také lehce sedativně a tím vhodně ovlivňuje depresivní stavy. Označuje se proto jako rostlinné antidepresivum jen pro lehčí stavy. Také u vegetativní dystonie je možné použít třezalku, ve všech případech však musí mít poslední slovo lékař. Je-li třezalkový olej nebo čaj užíván proti depresívním stavům, je třeba vždy déle trvající léčebná kúra. Teprve po 2-3 týdnech se projeví blahodárné účinky a stávají se stále výraznějšími. Antidepresivní účinky třezalky byl vědecky potvrzeny a třezalka se ordinuje stále více hlavně proto, že u ní není nebezpečí návyku. Čaj z třezalky se používá při zranění nervů a nervových obtížích všeho druhu, při zraněních po úderech jakož i po následcích namožení svalů ze zdvihání. Užívá se vnitřně i zevně ve formě obkladů. Třezalka dobře léčí i zánět trojklanného nervu, pijeme-li denně dva až tři šálky čaje z třezalky a zevně delší dobu natíráme příslušné místo Janovým olejem. Tinktura z třezalky se označuje jako "arnika pro nervy". Můžeme si ji připravit a s úspěchem použít při onemocnění nervů, zánětech nervů, neurózách, slabostech nervů a nespavosti. Třezalka se využívá především v prevenci depresívních stavů a jako profylaktikum proti pocitům nadměrného emočního napětí a psychické tenze. Po úrazech hlavy léčí třezalka poškozenou tkáň a odstraňuje otoky. Třezalka je drogou první volby při úzkosti, neklidu, psychickém napětí, neurastenii, panickém syndromu, lehčích depresích apod. Zde však zabírá až po 10 dnech léčby. Nejlepších výsledků dosáhneme kombinací s natí dobromysli a listem vrbky úzkolisté. Pomáhá při rehabilitaci po mozkových příhodách, a to kombinovaně pitnou kúrou, pomocí obkladů a masáží třezalkovým olejem. Stejný postup pomůže i v počátcích obrn různého původu. Třezalka, aplikována dlouhodobě a nepřerušovaně, je základní bylinou léčby sklerózy multiplex. Pomáhá také v léčbě závratí.
Třezalka tečkovaná: Skelet + svalstvo: Lidové - Čaj z třezalky se používá po následcích namožení svalů ze zdvihání. Užívá se vnitřně i zevně ve formě obkladů.
Třezalka tečkovaná: Celkové metabolické účinky: Lidové - Droga slouží jako metabolikum (podporuje látkovou výměnu, čistí krev) a olej se užívá při revmatismu. Čaj se užívá při dně. Třezalka pomáhá i v boji proti otylosti. Semena se máčela v konopném oleji a výluh se používal proti revmatismu.
Třezalka tečkovaná: Respirační: Lidové - Užívala se při onemocnění plic, katarech průdušek, kašli, zastavovala chrlení krve. Droga léčí plíce v kombinaci s pelyňkem černobýlem. Pomáhá při těžkých, život ohrožujících chřipkách s arytmiemi, fibrilacemi apod.
Třezalka tečkovaná: Ostatní: Lidové vnitřní - Přestože léčivý účinek třezalky na různé choroby je sporný nebo silně nadsazený, má tato rostlina skutečně dobré protizánětlivé účinky a působí jako mírné emenagogum. Droga působí i bakteriostaticky (antibioticky). Třezalkou vyléčíme poruchy řeči. Třezalka léčí většinu ekzémů včetně těžkých forem.
Třezalka tečkovaná: Kůže: Lidové - Červený třezalkový olej je výborným hojivým prostředkem na některé kožní choroby. Krvavě červený třezalkový olej je nejlepším hojivým olejem na spáleniny, ale také na drsnou pokožku tváře. Abychom měli doma po ruce správný lék i při spáleninách a opařeninách, dáváme květy do lněného oleje. Tento olej se používá i při zmírnění následků slunečního úpalu.
Třezalka tečkovaná: Ostatní: Lidové zevní - Třezalka se užívala jako lék na popáleniny od slunce, těžce se hojící rány, otravy ran a k obkladům na otoky a pohmožděniny. Obklady, namáčené do odvaru ze sušené natě třezalky, se přikládají několikrát denně. Ve formě kataplasmat se přikládala na ochrnuté končetiny ve směsi s jinými bylinami. Čaj z třezalky se používá při zranění nervů a nervových obtížích všeho druhu, při zraněních po úderech jakož i po následcích namožení svalů ze zdvihání. Užívá se vnitřně i zevně ve formě obkladů. Třezalka dobře léčí i zánět trojklanného nervu, pijeme-li denně dva až tři šálky čaje z třezalky a zevně delší dobu natíráme příslušné místo Janovým olejem. Na hemoroidy se osvědčila zejména kombinace pitné léčby třezalkou se sedacími koupelemi, které se připravují nejlépe z čerstvé nati v době květu byliny, tedy v létě. Koupele mají být teplé asi 38°C, doba koupele 15-20 minut, po koupeli je nutný asi hodinový odpočinek. Krvavě červený třezalkový olej je nejlepším hojivým olejem na rány, spáleniny, ale také na pohmožděniny apod., zmírňuje bolesti, odstraňuje a léčí záněty. Třezalkový olej se používá nejen při otevřených ranách, čerstvých zraněních, při výronech krve, kloubních výronech, vykloubeninách, oteklých žlázách a jako hlavní léčebný prostředek při drsné pokožce tváře, ale je také výborným prostředkem na vtírání při bolesti zad, křížových bolestech (hexenšus, ústřel), při ischiasu a revmatismu. Abychom měli doma po ruce správný lék i při spáleninách a opařeninách, dáváme květy do lněného oleje. Tento olej se používá i při zmírnění následků slunečního úpalu. Olejový výtažek je jedinečným prostředkem i na hemoroidy. Ošetřování provádíme pomocí obkladů s mulem napojeným třezalkovým olejem. Při hemoroidech se třezalka užívá vnitřně i zevně, v těžších případech i formou klystýrů. Kojenci s bolavým bříškem se hned upokojí, když jim je potřeme Janovým olejem.
  • Skupinové účinky dle Lékopisu:
Vnitřně:
ADSTRINGENS, ANTIFLOGISTIKUM, NERVÍNUM, STOMACHIKUM, CHOLAGOGUM, SPASMOLYTIKUM, SEDATIVUM, DIURETIKUM, ANTIEPILEPTIKUM,
Zevně:
ANTIFLOGISTIKUM, DERMATIKUM, ADVULNANS.
Třezalka tečkovaná: Homeopatie: V homeopatii se užívá čerstvá kvetoucí nať, trhaná v počátku rozkvětu, nejlépe během dopoledne, hned jak sejde rosa. Nať zpracováváme podle §3 lihem 90-95%. Dále ředíme lihem 40% do potence D6. Obecně užíváme potence D3, D4 a D6, s dávkováním 3krát denně 7 kapek, před jídlem. Možnosti aplikace tinktur jsou obrovské: na fotosenzibilní dermatitidy a stavy po mozkové mrtvici, proti arteriosklerotickým depresím apod. Přípravek Hypericum slouží v léčbě nervových poškození a proleženin.
Třezalka tečkovaná: Prevence: Třezalka se využívá především v prevenci depresívních stavů a jako profylaktikum proti pocitům nadměrného emočního napětí a psychické tenze. Rovněž se preventivně využívá ve všech dalších indikacích, ve kterých je využívána léčebně. Na zevní preventivní použití se často připravuje třezalkový olej: dobře uskladněn vydrží dva roky. Ve směsi s řebříčkem v poměru 1:1 až 1:2 se uplatňuje jako prevence proti nežádoucímu nočnímu pomočování, především v pediatrii. Třezalka nemá výt používána tam, kde je podezření na probíhající nádorový proces.
Třezalka tečkovaná: Kosmetika: Z načervenalého olejového výtažku z třezalky se vyrábějí kosmetické přípravky s hojivým a regeneračním účinkem. Jako vynikající regenerační pleťový olej, vhodný i do krémů a emulzí, doporučuje se například olejový výtažek z třezalky doplněný avokadovým olejem, výtažkem z pšeničných klíčků a mrkvovým olejovým extraktem. Podomácku vyrobený třezalkový olej (čerstvé třezalkové květy zalijeme rostlinným olejem a necháme za občasného protřepání asi 10 dní vyluhovat) se osvědčuje k ošetřování suché, popraskané kůže, ke zjemnění pleti a k odstranění drobných zánětů.
Třezalka tečkovaná: Poznámky: Přípravky z třezalky se užívají i v kosmetice. Staré anglické herbáře často zmiňují "tutsan" (Hypericum androsaemum), všelék, terý se užíval k léčbě zranění a zánětů. U velké většiny nahosemenných a krytosemenných rostlin byla zjištěna přítomnost rostlinných antibiotik, zvaných fytoncidy. Jejich účinek se vysvětluje tím, že ve velmi velkém zředění usmrcují nebo zastavují růst bakterií, plísní, některých virů, popřípadě parazirických červů. Fytoncidy cibule, česneku, křenu jsou již dostatečně známé, ale zato méně známé, hlavně z chemické stránky, jsou fytoncidy chmelu, komonice lékařské, medvědice lékařské, lopuchu většího, mateřídoušky, kopřivy dvoudomé a v neposlední řadě i třezalky tečkované. V celé řadě států se účinky fytoncidů využívají již prakticky v terapii. Pokud jde o chemické složení, patří k nejrůznějším chemickým skupinám.
Vlastnosti: Hořkosladká, chladnáí, vysušující.
Působení: Adstringentní, analgetické, protizánětlivé, sedativní, obnovující tonikum pro nervovou soustavu.
Nať: Při vnitřním užívání může nať zlepšovat náladu a pozvedávat mysl. Je z ní posilující nervové tonikum, ideální při úzkosti a podrážděnosti nebo citových vzrušeních, zvláště během menopauzy. Je rovněž vhodná při dlouhotrvajících stavech nervového vyčerpání. Může pomoci u řady bolestí nervů, jako je ischias a neuralgie.
Kvetoucí vrcholky: Užívají se k přípravě třezalkového oleje, což je krvavě červený olej, připravený louhováním květů po dobu několika týdnů na slunci, v zastudena lisovaném oleji ze světlice, ořecvhů nebo slunečnice. Tento olej lze používat hlavně na spáleniny, záněty (kůže, svalů a pojivových tkání) a při neuralgii.
Nálev: Užívejte při vzrušení, nervovém napětí, podrážděnosti nebo citovém rozrušení, zvláště provází-li menopauzu nebo předmenstruační syndrom.
Tinktura: Při dlouhodobém nervovém vypětí vedoucím k vyčerpání a depresím ji užívejtew alespoň po dobu dvou měsíců. Při nočním pomočování u dětí podávejte večer 5-10 kapek.
Omývání: Pro omývání ran, kožních nežitů a pohmožděnin používejte nálev.
Krém: Používejte jej při místních bolestech nervů jako je ischias, podvrtnutí a křeč, nebo pro zmírnění "přeplnění" prsou během laktace. Lze jej též užít jako antiseptikum a prostředek k zastavení krvácení u škrábnutí, boláků a vředů.
Léčivý olej: Používá se na popáleniny a záněty svalů nebo kloubů včetně "tenisového lokte", neuralgie a ischiasu. Na popáleniny přidejte několik kapek levandulového oleje, na záněty kloubů olej z řebříčku.
Třezalka tečkovaná: Toxicita a nežádoucí účinky: Třezalka v doporučeném dávkování a při omezené době podávání nemá nežádoucí vedlejší účinky. Nadměrné dávky mohou vyvolat průjmy, vnitřní krvácení a další vedlejší škodlivé projevy. Protože třezalka má fotodynamické účinky, zapříčiňuje fotosenzibilitu (fotoalergii). Při jejím užívání se nedoporučuje slunění (ani horským sluncem). Nepřerušované dlouhodobější užívání drogy - především ve vyšších dávkách - může mít velmi vážné následky. Fotosenzibilizující účinky vyvolává nejen vnitřní užití, ale i zevní použití zářivě červeného oleje. Místa ošetřená tímto olejem se na slunci mohou snadno zanítit. Onemocnění způsobuje silně červeně fluoreskující hypericin, barvivo žlázek, které se vyskytují ve všech rostlinných částech a především v květech. Fotosenzibilizační efekt se projeví zčervenámím pokožky. Chorobou jsou postiženi zvláště albíni nebo lidé, kteří mají poruchu kožní pigmentace a jejichž pokožka není schopna absorbovat ultrafialové světlo ze slunečního záření. Nebezpečí fotosenzibilizace je však při aplikaci průmyslově vyráběných přípravků značně snížené. Při většině uvedených indikací je potřebná konzultace s lékařem a kontrola průběhu léčby. Ke kontaktní dermatitidě zpravidla dochází, pokud se bylina protrhává nebo sbírá ve vlhkém prostředí avšak na slunci.
Třezalka tečkovaná: Kontraindikace: Při léčbě třezalkou je zakázáno opalování a vůbec pobyt na slunci. Třezalka není vhodná k léčbě horečnatých infekčních chorob, ani při těžším poškození funkce ledvin nebo jater. Třezalka nemá být používána tam, kde je podezření na probíhající nádorový proces. Kontraindikací jsou těžší formy cukrovky a pylové alergie, velmi nízký krevní tlak, matastazující nádorové onemocnění.

Užívání

Možnosti užívání bylin:
Nálev – připravené bylinky polijeme vařící vodou – přikryjeme – necháme 5 – 10 minut máčet – nikdy nevařit !!! 
Odvar – byliny vložíme do studené vody – za stálého míchání vaříme stanovenou dobu – odstavíme popř. scedíme 
Zápar – byliny vhodíme do vařící vody – přikryjeme a 5 minut mírně povaříme 
Macerát – byliny zalijeme studenou vodou – necháme 
Vnitřní užití:
Léčba třezalkou má být dlouhodobá (2-6 měsíců). Připravuje se koncentrovanější nálev, než z jiných bylin, podáváme jej však v menším množství (obyčejně po 125 ml 2-4krát denně). Není-li předepsáno jinak, při vleklém onemocnění vždy po třítýdenní léčbě třezalkou zařazujeme týdenní pauzu. S vyjímkou roztroušené sklerózy nepodáváme drogu dlouhodobě. Můžeme ji podávat samotnou i v kombinacích. Čajová kúra je proti kúře třezalkovým olejem přednostní, protože obsah účinných látek je v čaji větší. Lékové formy: nálev, červený olej extrahovaný z květů, tinktura, krém, homeopatika.
Příprava třezalkového čaje (záparu): 1-2 čajové lžičky usušené a rozřezané drogy (nebo se uvádí 1,5 g) se přelijí velkým šálkem vody a ohřejí k varu (nebo se droga pouze spaří vroucí vodou). Pak se po několika minutách scedí. Tento čaj se pije v podobě čajové kúry min. 2x denně, lépe ale 3x denně po více týdnů. Vedlejších účinků se nemusíme obávat. Musíme ale vědět, že během této kúry se musíme vyhýbat ostrému slunečnímu světlu. Třezalka totiž způsobuje světlocitlivost.
Nebo:
Někdy se ordinují i vyšší dávky, jako například Infusum Herbae hyperici (15-25 g na 2 sklenice vody), který se užívá 2-3x denně po 1/2 sklenice před hlavními jídly.
Nebo:
Běžně se užívá zápar z 15-25 g drogy (1-2 lžíce) na 3,5-4 dl vody. Pije se po 1 dl 2-3x denně (alespoň 30 minut před jídlem jako stomachikum a cholagogum, po jídle jako karminatívum). Stejný zápar se pije večer jako diuretikum.
Nebo:
Užívá se ve formě nálevu (1 polévková lžíce řezané drogy na 1/2 l vody) nebo odvaru.
Nebo:
Pro domácí léčení lze schválit pití čaje, který se připraví povařením jedné polévkové lžíce suché drogy ve 1/4 l vody. Upíjí se během dne. Nedoporučuje se však pít čaj často a vynechat by se měl v letním období, aby nedošlo k možné fotosenzibilizující reakci.
Na přípravu odvaru se běžně užívá dávka 1,5 g, nebo 1 kávová lžička drogy na sklenici vody: pije se 2x denně.
Nebo:
5 g listů a květu se nechá 5 minut vařit v půl litru vody. Z toho se pije ráno a večer po šálku.
Nebo:
Třezalka se užívá lidově proti hlístům. 20 g sušené natě se vaří 2 minuty ve 1/4 l vody, nechá se 10 minut ustát a scedí. Užívají se 3 šálky odvaru denně.
Succus hyperici se užívá po lžičce s 1/3 sklenice vody nebo mléka. Dětem se podává 20-40 kapek.
Užívá se i ve formě tinktůry (150 g čerstvých květů zalejte 500 ml slivovice nebo režné pálenky, 3 týdny vyluhovat, pak scedit), 2x denně 1 čajovou lžičku nalačno, 2-3 týdny.
Nebo:
Nejúčinnější lékovou formou třezalky je tinktura se širokým spektrem podávání od 10 do 40 kapek, podle stavu nemoci, vnímavosti a hmotnosti nemocného.
Nebo:
Třezalkový lihový extrakt se občas užívá při nechutenství: 25 g sušené třezalkové nati polijeme 1/8 l vinného lihu nebo silné kořalky. Po 3 dnech scedíme a užíváme půl kávové lžičky do sklenky vody před jídlem.
Velmi často se používá lihovodný roztok.
Vnitřně užíváme třezalkový olej jako lehce působící žlučníkový prostředek a k uklidnění nervózního žaludku, 2-3x denně 1 čajová lžička třezalkového oleje vystačí - případně po delší dobu užívat jako léčebnou kúru.
Nebo:
Macerací květů v kvalitním olivovém nebo slunečnicovém oleji získáme hodnotný masážní, případně i vnitřně použitelný, hojivý, jasně červený olej.
V gynekologických indikacích, kdy je třeba výraznější tlumení zánětů a také při těžších virózách, při průjmech apod. doporučujeme přednostně vinnný odvar, podávaný po polévkových lžících.
Zevní užití:
Oleum hyperici (Extractum hyperici oleosum) je určený na zevní použití. Na rány se přikládá nezředěný. Třezalkový olej se připraví macerací 100 g čerstvě nařezané kvetoucí natě ve 250 g lněného nebo olivového oleje. Láhev s olejem a nařezanou drogou se postaví asi na 14 dní na slunce a obsah se občas promíchá.
Nebo:
Červený třezalkový olej se získá macerací čerstvých květů po dobu asi 2 týdnů v olivovém nebo slunečnicovém oleji v poměru 1:3, macerovat na slunci. Dobře uskladněný olej vydrží dva roky.
Nebo:
Janův olej: Květy, natrhané za slunečného dne, volně naplníme do láhve až po hrdlo a zalijeme jemným olivovým olejem. Květy musí být v oleji ponořené. Dobře uzavřenou láhev postavíme na několik týdnů na slunko nebo na teplé místo. Po čase se olej zbarví do červena. Potom přefiltrujeme přes gázu, zbytek vylisujeme, olej uschováme v tmavých lahvičkách. Při používání při popáleninách můžeme olivový olej nahradit lněným. Janův olej je velmi vychvalovaným přírodním lékem. Svoji léčivou sílu si zachovává dva roky.
Nebo:
Příprava třezalkového oleje: K přípravě potřebujeme nať, u které se právě rozvinuly květy. Pro 1/2 litru potřebujeme 125 g čerstvé třezalkové natě s květy, které rozmačkáme nebo v hmoždíři rozdrtíme a trochu rozetřeme. Pak přidáme 500 g olivového oleje, dobře promícháme, naplníme do prostorné láhve z bílého skla se širokým hrdlem, kterou pak nezavíráme. Na teplém místě uložíme tuto směs při občasném promíchání - ke zkvašení. Po skončení (po 3-5 dnech) láhev uzavřeme a vystavíme slunečnímu světlu tak dlouho, až obsah dostane jasně červenou barvu. To se stane asi po 6 týdnech. Pak kapalinu lisováním scedíme, nahoře plovoucí olej opatrně slijeme a uložíme do těsné lahvičky. Tento olej můžem užívat zevně i vnitřně. Proti světlu má rubínově červenou barvu, při dopadajícím světle světélkuje tmavě červeně až žlutočerveně a voní aromaticky. Zevně se užívá i fe formě krému.

Žádné komentáře:

Okomentovat