pondělí 27. února 2017

VRBA KURA
  • vnitřně jako antipyretikum
  • antirevmatikum
  • analgetikum
  • vnitřně proti revmatismu a při nemocech z nachlazení ke snížení teploty a při neuralgiích
  • má uklidňující účinek při nespavosti, hlavně u neurasteniků

VRBA BÍLÁ

  • Léčivé účinky: oficiální
Vrba bílá: GIT: Ofciální - Třísloviny mohou antiseptickým účinkem působit léčivě při některých dyspeptických zánětlivých onemocněních trávicího traktu, hlavně při enterokolitídách s lehkým průběhem. Při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku je droga kontraindikovaná pro možnost poškození sliznic místním drážděním. V porovnání se syntetickou kyselinou acetylsalicylovou je nebezpečí exacerbace žaludečního vředu menší (pravděpodobně pro ochranné působení tříslovin). Kůra je pomocným lékem při katarech trávicího traktu a lehčích průjmech.
Vrba bílá: Urogenitál: Ofciální - Flavonoidy zvyšují diurézu přímým působením na rozšíření ledvinových tepen a vlásečnic, ale i uvolněním hladkého svalstva močových cest.
Vrba bílá: Neuropsych.: Oficiální - Dnes se vrba opět vrací do terapie a pro lokálně anestetické vlastnosti obsahové látky saligeninu se občas stává i složkou průmyslově vyráběných přípravků na snižování dráždivosti CNS.
Vrba bílá: Skelet + svalstvo: Oficiální - Při exacerbovaných, případně i inflamovaných artralgiích se využívá antipyretický, antirevmatický a všeobecně analgetický účinek drogy. Jako doplňkový lék se může použít při chronické progresivní polyartritídě a při ankylopoetické spondylartritídě.
Vrba bílá: Celkové metabolické účinky: Oficiální - Kůra je pomocným lékem i při revmatických chorobách, akutní i chronické dně.
Vrba bílá: Respirační: Oficiální - V přípravcích proti chřipce se kombinuje s květem lípy, černého bezu, divizny, tavolníku aj. Při katarech horních cest dýchacích se kombinuje s květem lípy, natí plicníku, květem prvosenky, ev. plodem anýzu, fenyklu a islandského lišejníku.
Vrba bílá: Ostatní: Oficiální vnitřní - Přes to, že hlavní působení drogy závisí na fenolvých glykosidech a jejich metabolitech, účinnost potencují i flavonoidy a tříslovina. Na rozdíl od syntetické kyseliny acetylosalicylové, která má stejné složení jako přírodní glykosid salicin, je však účinek drogy komplexnější. Fenolové glykosidy uvolňují salicylový alkohol, který potom přechází do salicylové kyseliny a působí protizánětlivě a protibakteriálně, ale i proti bolestem a horečkám. Salicylové sloučeniny zabraňují syntéze prostaglandinů, tedy látek, které jsou iniciátory zánětlivých procesů. Vrbová kůra bývá běžně složkou čajovin (a jiných přípravků) s antipyretickým, antiflogistickým, sedativním a adstringentním účinkem. Vrba tvoří složku potopudných čajovin - Species diaphoreticae - spolu např. s květem lípy a bezu a listem jaborandu. Dnes se vrba opět vrací do terapie a pro lokálně anestetické vlastnosti obsahové látky saligeninu se občas stává i složkou průmyslově vyráběných přípravků na snižování dráždivosti CNS.
Vrba bílá: Kůže: Oficiální - Antiseptické a adstringentní účinky tříslovin se využívají i při zevním použití, hlavně při chronických hnisavých kožních defektech a vyrážkách. Používá se na omývání, případně do koupele, které působí proti nadměrnému, neúčelnému pocení. Kůra se užívala na koupele nebo v masti proti zánětům a na špatně se hojící bércové vředy, na spáleniny, při nadměrném pocení nohou apod.
Vrba bílá: Ostatní: Oficiální zevní - Kůra se užívá zevně na obklady a umývání hnisavých i jiných ran. Kůra se osvědčila i jako pomocný lék při horečkách - vedle antibiotické léčby - při streptokokové nákaze (např. hnisavé angíně).
  • Léčivé účinky: lidové
Vrba bílá: GIT: Lidové - Kůra se užívala při kolikách. Při dyspeptických zánětech v trávicím ústrojí je podávání drogy rovněž velmi vhodné. Kůra se podává při otravě jídlem a úplavici.
Vrba bílá: Kardiovaskulár: Lidové - Kůra se pro obsah tříslovin užívala i jako adstringentní prostředek při krváceních všeho druhu.
Vrba bílá: Urogenitál: Lidové - Vrba se užívala i jako anafrodisiakum - protikoncepční lék. Tekutý výtažek z jehněd se podával při bolestivé menstruaci a sexuální předrážděnosti. S ohledem na nedráždivé zvýšení diurézy je droga indikována též při nejrůznějších chorobách ledvin a močového aparátu.
Vrba bílá: Neuropsych.: Lidové - Kůra se užívala při bolestech hlavy. Výtažek z jehněd se podával při nespavosti neurotiků, při nervozitě a tzv. válečném strachu. Kůra je pomocným lékem při předráždění. Tekutý výtažek z jehněd se podával při bolestivé menstruaci a sexuální předrážděnosti. Je známo úspěšné použití kůry při různých neuralgiích, např. neuralgii trigeminu (trojklanného nervu). Korová droga neznámým mechanismem snižuje dráždivost nervové soustavy, takže její podávání je vhodné u neurastenie a lehčích psychických rozladění.
Vrba bílá: Celkové metabolické účinky: Lidové - Kůra se užívá při revmatismu. Kůra se užívá při dně.
Vrba bílá: Respirační: Lidové - Kůra se užívá proti horečce při chřipce. Drogu můžeme využívat především jako analgetikum-antipyretikum, tedy pří chorobách z nachlazení.
Vrba bílá: Ostatní: Lidové vnitřní - Kůra se užívala proti horečce, při různých horečnatých onemocněních, při střídavce, malárii (nahrazovala chinin), při chřipce, pro obsah tříslovin se užívala i jako adstringentní prostředek při krváceních všeho druhu. Odvarem z vrbové kůry (z jemných větviček) mírníme horečku. Odvar se má podávat zcela vychladlý.
Vrba bílá: Kůže: Lidové - Antiseptické a svíravé účinky drogy lze využít zevně při hnisavých kožních vyrážkách.
Vrba bílá: Ostatní: Lidové zevní - Kůra se užívala na koupele nebo v masti proti zánětům a na špatně se hojící rány (bércové vředy), na spáleniny, při nadměrném pocení nohou apod. Antiseptické a svíravé účinky drogy lze využít zevně při hnisavých kožních defektech. Drogu lze použítz jako kloktadlo při zánětech mandlí a dásní.
  • Skupinové účinky dle Lékopisu:
ANTIPYRETIKUM, ANTIREVMATIKUM, ANALGETIKUM, ANTIFLOGISTIKUM, ADSTRINGENS, SEDATIVUM, DIAFORETIKUM.
Vrba bílá: Homeopatie: Homeopaticky se může využívat nejen kůra, ale i list a květ (jehněda), ale klasicky se využívá čerstvá kůra z dvou až tříletých větví, loupaná na jaře, nejlépe v dubnu kolem sedmé hodiny ráno. Zpracovává se podle §3 lihem 85% a dále se ředí do potence D3 lihem 35%. Obecně se užívá v potenci D3 s dávkováním 3krát denně 9 kapek. I když je zpracování tinktury poměrně pracné, má široké možnosti použití. Má účinek protirevmatický, antiseptický, svírající, ale také uklidňující, např. při nespavosti (při neuróze), až po uklidňování pohlavní předrážděnosti. Esence z listů léčí také anémii, digestivní atonii (slabost, trávení), děložní potíže apod.
Vrba bílá: Kosmetika: V odvaru z vrbové kůry jsou účinnými látkami jednak třísloviny, jednak salicylové sloučeniny.Omývá se jím mastná a znečištěná pleť s rozšířenými póry a vřídky způsobenými nadměrným vylučováním mazu. Salicylové deriváty mají obrovský význam v kožním lékařství, protože jsou toxické pro plísně a houby, které způsobují kožní onemocnění. Po dohodě s lékařem tedy můžeme použít jako pomocnou léčbu k sylicylovým či jiným mastím také odvar z vrbové kůry ( 100 g kůry vaříme čtvrt hodiny v 1 l vody) k omývání postižené pokožky.
Vrba bílá: Poznámky: Vrbová kůra se dříve stavěla na roveň s chininovníkovou kůrou a používala se jako "evropská kůra proti horečkám", proti malárii. Po syntetickém vyrobení kyseliny salicylové a jejích derivátů se užívání vrbové kůry postupně omezovalo. Glykosid salicin lze destilací získat v podobě bílého krystalického prášku.
Lidově: V podstatě se dá z vrby použít všechno, kromě dřevnatých částí, tedy listy, květy a kůra. Čaj z kůry má velice stahující účinek a užívá se při různých uvloněních, při krvavém průjmu, zvracení a plivání krve. Stejný účinek má ale i prášek z usušené kůry. Bereme 10 až 25 gramů ve víně, nebo připravíme odvar. Účinkuje také při střídavých horečkách (malarických), podávaný v čase bez horečky. Vnitřní kúra se velmi osvědčila při vodnatelnosti. Kůra se namáčí přes noc v červeném víně, které se však přes den po doušcích ve stejnoměrně rozdělených intervalech vypije. Zajímavé je i použití odvaru v gynekologii. Při bílém výtoku se odvar použije k sedacím koupelím nebo k výplachům pochvy.
Dioskurides o vrbě: Listy rozetřeny s trochou pepře a vína jsou dobré pro pacienty s nemocnými vnitřnostmi (střevy). Vrba podávaná s vodou zabraňuje početí. Plod pomáhá při chrlení krve, stejně působí i kůra. Kůra spálená a přiložená ve směsi s octem odstraňuje vyrážky a bradavice. Odvar je dobrý k teplým obkladům při dně. Šťáva z vrby také čistí zákal očních zorniček. Odebírá se ze stromu tak, že se do kůry udělají zářezy, když je strom v květu. Odvar z listí v nápoji krotí tělesnou žádost. Časté obklady z popela z vrbové kůry namočeného v octě odstraňují mozoly, bradavice a kuří oka. Odvar z vrbového listí a kůry ve vodě v napářce je dobrý proti podagře a dně. Tato voda odstraňuje také lupy z hlavy.
Vlastnosti: Chladná, suchá, nahořklá.
Působení: Antirevmatická, protizánětlivá, snižuje teplotu, antihydrotická, analgetická, antiseptická, adstringentní, hořké amarum.
Kůra: V moderním bylinářství se používá pouze kůra. Předepisuje se při četných zánětlivých stavech včetně revmatism u a artritidy, pomáhá zvládat horečky a mírní neuralgii, bolesti hlavy a bolest všeobecně. Protože je jemně hořká, působí též jako mírný stimulans zažívání a užívá se při gastroenteritidě a průjmu spojeném s horkostí a zánětem. Sbírá se v létě.
Listy: V minulosti byly listy oblíbeným domácím léčivým prostředkem, který se používal jako dnes kůra. Čaj z vrbového listí se užíval při horečkách a kolikovitých bolestech a nálev se doporučoval na lupy.
Kapalinový extrakt: Je silnější než tinktura. Užívejte jej při revmatických stavech, bolestech hlavy a neuralgii.
Tinktura: Při horečce užívejte max. 15 ml na jednu dávku, nebo ji kombinujte se sadcem prorostlým, černým bezem a hořkými léčivy, jako je hořec. S uklidňujícími bylinami, jako je jitrocel, ji používejte při infekcích a zánětech žaludku
Prášek: Při horečkách a bolestech hlavy jej berte v dávkách nempřekračujících 10 g. Smíchejte jej se lžičkou medu.
Odvar: Užívejte jej při horečnatých nachlazeních a bolestech hlavy nebo jako součást léčby artritidy.
Nálev: Pijte jej po jídle při poruchách trávení.
Vrba bílá: Toxicita a nežádoucí účinky: Vysoké dávky by mohly vyvolat intoxikaci s celkovými příznaky, hyperventilací, Kausmaulovým dýcháním. Během léčby je třeba podávat dietu s vyšším obsahem vitamínu C. Pozor. U citlivých osob může vrbová kůra vyvolat žaludeční i střevní obtíže.
Vrba bílá: Kontraindikace: Droga se nesmí podávat při přecitlivělosti (alergii) na salicyláty, vředové chorobě žaludku a dvanácterníku, dně, bronchiálním astmatu a v graviditě.

Užívání

Možnosti užívání bylin:
Nálev – připravené bylinky polijeme vařící vodou – přikryjeme – necháme 5 – 10 minut máčet – nikdy nevařit !!! 
Odvar – byliny vložíme do studené vody – za stálého míchání vaříme stanovenou dobu – odstavíme popř. scedíme 
Zápar – byliny vhodíme do vařící vody – přikryjeme a 5 minut mírně povaříme 
Macerát – byliny zalijeme studenou vodou – necháme 
Vnitřní užití:
Drogu s ohledem na její poměrně razantní účinek přednostně dávkujeme do směsí. Během léčby doporučujeme zajistit zvýšený přísun vitamínu C.
Dávkují se 1 kávová lžička až polévková lžíce na šálek odvaru - vyšší dávky jako macerát. Obvyklá denní dávka je 5-10 g drogy.
Nebo:
Při přípravě macerátu se používá 1 lžíce drogy na 2 sklenice vody: užívá se každé 2 hodiny po 1 lžičce. Denní dávky se pohybuje v rozmezí 5-10 g drogy podle individuální snášenlivosti.
Na přípravu odvaru se používá jednotlivá dávka 1 g. Povolují se však i dávky trochu vyšší, a to buď 1 kávová lžička drogy na šálek vody, nebo Decoctum Corticis salicis (3 lžičky práškované drogy na 2 sklenice vody), který se užívá po jídle v dávce 1/4-1/3 sklenice 3-4x denně.
Nebo:
Používá se odvar ze lžičky rozpráškované kůry na 3 dl vody - pije se po 1 dl 3-4x denně jako antirevmatikum a antiartritikum (30-60 minut po jídle).
Zevní užití:
Na půl litru odvaru, který je určen na omývání nebo do koupele, je možno použít až 30-40 g kůry.
Nebo:
K zevní aplikaci se připravuje odvar ze 30-40 g kůry na 1/2 litru vody. Používá se na omývání, případně do koupele, která působí proti nadměrnému, neúčelnému pocení.

Žádné komentáře:

Okomentovat