středa 12. října 2016

KOSTIVAL  LÉKAŘSKÝ



Kostival lékařský patří mezi nejlepší bylinky, které u nás můžeme nalézt. Roste na mokrých loukách, na mezích polí, ve vlhkých příkopech a podél potoků, při plotech a na rumištích, kde kvete celé léto. Kořen vykopáváme rycími vidlemi na jaře a na podzim; čerstvá nať se sbírá před a v době květu.
Při revmatismu a otokách kloubů pomáhá tinktura z kořene,nebo teplé kašovité obklady. Ty jsou účinné také při bércových vředech. Z kořene je možné připravit i čaj, který se používá vnitřně při bronchitidě, či poruchách zažívacích orgánů. Pijeme přes den dva až tři šálky čaje. Při žaludečních vředech se doporučuje čajová směs ze 100 g kostivalu, 50 g měsíčku a 50 g truskavce ptačího.
Tinkturu z kostivalu použijeme při pohmožděninách, výronech a zlomeninách. Listy kostivalu jsou vhodné na obklady nebo celkovou koupelpři revmatických bolestech, dně, bolestech kloubů, či poruchách prokrvení.
Čaj z kořenů
Dvě čajové lžičky nadrobno nařezaného kořene vyluhujeme v půl litru studené vody přes noc, ráno je zahřejeme a scedíme; pijeme po doušcích.
Čaj při žaludečních vředech
Vrchovatou čajovou lžičku směsi spaříme čtvrt litrem vody a necháme vyluhovat 3 minuty; denně pijeme 3 až 4 šálky po doušcích.
Kašovité obklady
Dobře usušené kořeny pomeleme na moučku a v šálku vřelé vody, do které jsme přidali několik kapek jedlého oleje, rychle smícháme na kaši, natřeme na plátěný hadřík, teplé položíme na nemocné místo a zabalíme.
Přísada do koupele
500 g čerstvých nebo sušených listů necháme přes noc v pěti litrech studenévody; druhý den zahřejeme do varu a tekutinu vlijeme do koupele.
Tinktura

Kořeny kostivalu umyjeme, očistíme kartáčem a nadrobno rozřežeme; naplníme láhev až po hrdlo, zalijeme pálenkou a postavíme na 14 dní na slunce.

Žádné komentáře:

Okomentovat