středa 12. října 2016

JITROCEL   KOPINATÝ


Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.
Jitrocel se u nás hojně vyskytuje, ať již jako plevelná rostlina, nebo jako farmaceuty pěstovaná bylina. Sbírají se především listy, ale také semeno. Kdo letos v květnu až srpnu nelenil a jitrocel sbíral, nemusí se bát, až se zima zeptá. .., ostatní pro něj budou muset do lékárny. Ale pozor. Na sušení je jitrocel jedna z nejchoulostivějších rostlin, protože se snadno zapaří a listy pak ztmavnou. Ztmavlé a zčernalé listy jsou však bez účinku.
Jitrocel má již od středověku pověst všeléku, lidově se mu také říkalo ranocel. Jeho čerstvá šťáva se používala zevně "na rány", tedy k vyčištění, zbavení hnisu a případně také k zástavě krvácení (řekněte mi matičko, co že rány svírá, po čem člověk těžce raněn, přece neumírá. ....... ). Dnes bychom asi šťávu vymačkanou z jitrocelového listu použili v přírodě k ošetření spáleniny, drobné ranky nebo otoku po bodnutí hmyzem.
Častěji setkáme se sušenou rostlinou.

  • List jitrocele má významné protizánětlivé a čistící účinky, 
  • působí na odhlenění 
  • vyčištění dýchacích cest, tlumí kašel a usnadňuje odkašlávání. 
  • Je obsažen v celé čadě čajů v kombinaci s jinými rostlinami - mateřídouškou, proskurníkem, podbělem nebo lékořicí, ale není od věci si připravit čaj ze samotného jitrocele. Asi 5g řezané rostliny (kávová lžička) se přelije šálkem vroucí vody. To vše několikrát denně.
  • Je doporučován i při chorobách dvanácterníku, žaludečních vředech a špatně fungujícím trávení, uplatní se i v kosmetice, jako složka pleťové voda


Semeno jitrocele snižuje hladinu krevního cukru, léčí játra a žaludek a mírně upravuje peristaltiku tlustého střeva, čili působí mírně projímavě. 

Žádné komentáře:

Okomentovat