středa 12. října 2016

BRUTNÁK  LÉKAŘSKÝ (Borago officinalis)

V přírodní medicíně se brutnák lékařský užíval jako lék při horečkách, zevně k obkladům na rány a vředy. Dnes je brutnák pro široký rejstřík možného použití tak říkajíc v módě. Neušel pozornosti farmaceutických firem, které nabízejí jeho hlavní produkt -- olej, ať již samotný nebo v kapslích. Tím nám do jisté míry usnadnily práci s touto rostlinou. Ušetřily nás nejistoty pěstování na zahrádce, stačí zajít do lékárny.
Brutnák je asi půl metru vysoká letnička s květy blankytné barvy. Většinou se pěstuje v zahrádkách, zplaňuje jen výjimečně. Je teplomilný a choulostivý na napadení mšicemi.
Drogou je kvetoucí nať (Herba boraginis), sbíraná nejlépe v první fázi květu, hitem poslední doby je brutnákové semeno.

  • Nať obsahuje především slizy, třísloviny, saponiny, minerální látky (vápník a draslík), vitamíny, aminokyseliny a další důležité látky. 
  • Má využití zevní i vnitřní. 
  • Vnitřně ji podáváme tam, kde je třeba zajistit ochranu sliznic (to zprostředkují rostlinné slizy), hlavně proti zánětům a vředové chorobě. 
  • Má též účinek močopudný, mírně antidepresivní a zklidňující. Užívá se ve formě nálevu (2-3x denně 1 sklenička). 
  • Společně s listem jahodníku příznivě ovlivňují nadměrné pocení (ob den se střídá nálev z brutnáku a jahodníku, pije se 4 -6x denně).

Odvar z brutnáku se používá k jarní očistné kůře. Droga by se ale neměla užívat dlouhodobě, protože existuje podezření na její hepatotoxicitu (škodlivost pro játra).

  • Zevně se používá k obkladům, např. na bércové vředy a špatně se hojící rány, popáleniny nebo jako kloktadlo. Pro zevní užití se z brutnáku připravuje koupel nebo kašovitý obklad. Často je využívána i jako koření. Spolu s estragonem, listem révy vinné a koprem je výbornou součástí láku na okurky.


Žádné komentáře:

Okomentovat