středa 12. října 2016

DIVIZNA - DIVIZNA
Léto je velmi příhodné období pro sběr květů a listů divizny velkokvěté. Její latinský název Verbascum vznikl zkomolením slova barbascum (barba = vous), které připomíná plstnaté ochlupení celé rostliny. Je to velmi nápadná, dvouletá statná bylina, dorůstající výšky až dvou metrů. V prvním roce vyrůstá růžice plstnatých listů, která na podzim odumírá. V dalším roce vyráží lodyha se zlatě žlutými květy, vytvářejícími bohatý hrozen. Diviznu najdeme volně v přírodě na kamenitých stráních obrácených k jihu, je také pěstována v zahrádkách. Škoda, že velmi často jen pro okrasu. Divizna kvete od června do září. Pro její sběr je nyní v červenci právě vhodná doba.
Drogu tvoří květ (Flos verbasci). Sbírají se pouze koruny květů bez kalicha. Květy kvetou velmi krátce. Rozvíjejí se ráno a odpoledne již opadávají, proto je nutné je sbírat postupně každý den. Květy, které nesmí být při sběru vlhké, se rozkládají na plochu tak, aby se nepomačkaly. Sušíme je rychle, nejlépe během jednoho dne na slunci, nebo v otevřené troubě při 60°C. Pokud se do usušeného květu připletou i zahnědlé květy, které samy opadaly nebo zbytky kalicha, celý sběr se znehodnotí. Dobře usušený květ se ukládá do neprodyšně uzavřených igelitových sáčků. Méně často se sbírá list divizny.
Hlavními obsahovými látkami jsou saponiny, třísloviny, sliz a flavonoidy, které se v účinku vzájemně doplňují.

  • Sliz vytváří na sliznici ochranný povlak, který ji chrání před vysušením a drážděním, saponiny a flavonoidy napomáhají rozpouštění hlenů. 
  • Divizna velmi účinně podporuje vykašlávání hlenu, tlumí křeče průdušek a tak se používá hlavně při onemocněních horních cest dýchacích jako expektorans a při astmatu.

Z květu se připravuje čaj (1,5g sušeného květu na jeden šálek čaje). Lepší je macerace za studena. Nálev je nutné dobře zcedit, protože obsahuje množství drobných chloupků, které by dráždily sliznici hrtanu. Proto se doporučuje filtrace přes papírový nebo plátěný filtr. Velmi často je divizna součástí expektoračních směsí.

  • Oblíbená je kombinace stejných dílů divizny, černého bezu a lípy, používaná při nemocech z nachlazení. Čaj oslazený medem má velmi lahodnou chuť. Nežádoucí účinky nejsou známy, přesto se droga nemá používat dlouhodobě.
  • Divizna ovlivňuje také činnost sleziny a působí močopudně.
  • Kašovité obklady z květů lze použít přímo na léčbu ran i bércových vředů.
  • Květ smíchaný s listem v poměru 1:2 působí jako mírné projímadlo. 
  • Naklepané listy, potřené teplým olejem, použijeme jako obklady na otoky a rány. 
  • Ze sušených listů lze připravit odvar (hrst se přelije 0,5 l studené vody se vaří 10 minut na mírném ohni), pro použití k obkladům na otoky. 
  • K dalšímu neobvyklému využití divizny patří její používání v kosmetice - pro barvení vlasů na žluto či získání přirozeného ruměnce při potírání tváří listy divizny, tak jak to dělaly starší Římanky.


Žádné komentáře:

Okomentovat