Podzim - kov je období, kdy se vnitřní energie stahuje směrem dolů, začíná převládat jinový - ženský princip, což je přijímání.
V období podzimu tělo ukládá vitamíny a minerály až do úrovně kostí.Chuť podzimu je ostrá, klima vlhké.
Vnímáme pocity naplnění, nebo úzkosti, proto mohou být v ohrožení párové orgány plíce a tlusté střevo.
Vnímáme pocity úzkosti, nebo naplnění.
Plíce jsou orgánem jinovým, tedy přijímajícím, tlusté střevo yangovým, tedy aktivním.
Plícemi nadechujeme a tlustým střevem "vydechujeme".
Být pocitově v harmonii je někdy nadlidský výkon, proto si můžeme pomoci energii vyvážit a doplnit stravováním v kruhu elementů.
Do podzimního stravování patří potraviny prohřívající.
Používáme sušené bylinky - mineralizují organismus, cibuloviny, zahřívací koření - skořice, zázvor, vanilka, hřebíček, sušené ovoce - jablka, hrušky, švestky, brusinky, šipky a ořechy.
Pozor na kešu ochlazuje.
Z olejů používáme slunečnici, řepku, vynecháme olivový olej - ochlazuje.
Vyhneme se kysaným mléčným výrobkům, pribináčkům a ochuceným tvarohům, zmrzlinám. Zařadíme více tepelně upravených jídel, aspoň dvě denně.
Žádné komentáře:
Okomentovat