sobota 25. srpna 2018

Začneme aktuálním podzimem.

Podzim - kov je období, kdy se vnitřní energie stahuje směrem dolů, začíná převládat jinový - ženský princip, což je přijímání. 

V období podzimu tělo ukládá vitamíny a minerály až do úrovně kostí. 
Chuť podzimu je ostrá, klima vlhké. 
Vnímáme pocity naplnění, nebo úzkosti, proto mohou být  v ohrožení párové orgány plíce a tlusté střevo.  
Vnímáme pocity úzkosti, nebo naplnění. 
Plíce jsou orgánem jinovým, tedy přijímajícím, tlusté střevo yangovým, tedy aktivním. 
Plícemi nadechujeme a tlustým střevem "vydechujeme". 
Být pocitově v harmonii je někdy nadlidský výkon, proto si můžeme pomoci energii vyvážit a doplnit stravováním v kruhu elementů. 
Do podzimního stravování patří potraviny prohřívající.
Používáme sušené bylinky - mineralizují organismus, cibuloviny, zahřívací koření - skořice, zázvor, vanilka, hřebíček, sušené ovoce - jablka, hrušky, švestky, brusinky, šipky a ořechy. 
Pozor na kešu ochlazuje.
olejů používáme slunečnici, řepku, vynecháme olivový olej - ochlazuje. 
Vyhneme se kysaným mléčným výrobkům, pribináčkům a ochuceným tvarohům, zmrzlinám. Zařadíme více tepelně upravených jídel, aspoň dvě denně. 

Žádné komentáře:

Okomentovat